Home Blogs ZZP’ers doen niet aan pensioenopbouw

ZZP’ers doen niet aan pensioenopbouw

1776
DELEN
zzp pensioen

In de afgelopen jaren is het aantal zelfstandige ondernemers zonder personeel behoorlijk toegenomen. Gek genoeg is het aantal ondernemers dat een oudedagsvoorziening heeft niet toegenomen. Terwijl je er als zzp`er hier zelf verantwoordelijk voor bent. Vermogensbeheerder Robeco geeft verschillende redenen aan om dit na te laten.

Al jaren stijgt het aantal zzp’ers, inmiddels zijn er al meer dan 1 miljoen in Nederland. Allemaal gaan ze weer op een andere manier om met hun oudedagsvoorziening. In 2013 kwam er naar voren dat meer dan de helft van de zzp’ers helemaal niets doet aan pensioenvoorziening. Dit is gebleken uit het onderzoek ‘Pensioen van Zelfstandigen’ van het ministerie van Sociale Zaken. Als je als ondernemer in deze situatie je AOW-leeftijd bereikt, ontvang je dus alleen een AOW-uitkering. Dit komt neer op € 600,- tot € 1.400,- per maand. Terwijl een voltijd zzp’er gemiddeld bijna € 3.100,- verdiende in 2016, volgens het CBS.

aantal zzpers
Bron: CBS

Afhankelijk van de economie

Uiteraard heeft iedere zzp’er weer een andere reden om geen geld apart te leggen voor de oude dag. Over het algemeen is dit afhankelijk van de economische situatie. Als er meer verdient wordt gaat men investeren in het bedrijf. Of in de eigen woning, of auto van de zaak. Gaat het echter economisch wat minder, dan houdt men geen geld over om in te leggen voor later. Het is per ondernemer weer verschillend of hij zich wel of niet druk maakt over de toekomst. Veel zzp’ers zijn gericht op het opbouwen van de onderneming. Er moet een omslagpunt komen zodat ze inzien dat er in de toekomst ook geld moet zijn.

Ingewikkeld om een pensioen te bepalen

Het is niet altijd een financieel gerelateerde oorzaak waarom veel zzp’ers geen pensioen opbouwen. In de eerder genoemde studie van het ministerie van Sociale Zaken is onder andere naar voren gekomen, dat het kiezen van een pensioen erg ingewikkeld is. Zelfstandige ondernemers investeren meestal niet veel in randzaken zoals pensioenen. Als het vervolgens veel tijd in beslag neemt om een juiste keuze te maken, dan is de prioriteit al snel verlegd naar het ‘werken’ zelf. Het gevolg is dat ondanks herhaalde pogingen, het definitief vastleggen van een pensioenregeling steeds vooruit wordt geschoven.

Als je jezelf hierin herkend, kijk dan eens op de pagina zakelijk beleggen, op de website van Robeco. Neem voor jezelf de beslissing en regel vandaag nog je pensioen.

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here