Als je zzp’er wordt hoop je uiteraard dat er gouden bergen op je liggen te wachten. De weg naar de top van deze berg is echter best lang. En voordat de berg überhaupt in zicht is, is er al veel op je afgekomen. Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, eventueel een website en niet te vergeten het opbouwen van een klantenkring. Ook het financiële plaatje moet kloppen. Voor een zzp’er is er een hoop anders dan voor mensen die in loondienst werken. Dit merk je onder meer bij hypotheken en verzekeringen, wat niet hoeft te betekenen dat het een probleem is.
Hypotheek voor zzp’ers
Als ondernemer een hypotheek verkrijgen kan een uitdaging zijn. Laat je daar niet door afleiden, want er zijn genoeg banken die deze uitdaging aangaan. Als zzp’er zul je uiteraard moeten laten zien dat jouw onderneming het risico waard is om je geld te lenen. Daar heb je jaarcijfers voor nodig. Aardig wat kredietverstrekkers hoeven alleen de cijfers van het meest recente boekjaar te zien.
Daarnaast zijn er banken die zijn gespecialiseerd in hypotheken voor ondernemers. Van dit maatwerk kun je als zzp’er profiteren, waardoor je ‘gewoon’ je droomhuis kunt kopen.
Verzekeren
Mensen die in loondienst werken en griep hebben, melden zich ziek. Ze krijgen gewoon doorbetaald. Pas als de ziekte lang aanhoudt, bijvoorbeeld na een half jaar of een jaar, wordt de uitkering wat lager. Als zzp’er kun je hier geen gebruik van maken. Als je langdurig ziek bent en je hebt geen verzekering, heb je een probleem. Je krijgt namelijk niks.
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn prijzig, maar wel slim om af te sluiten. In de toekomst wordt deze verzekering overigens verplicht. Je kunt je ook aanmelden bij een broodfonds. Hierin stort je samen met andere ondernemers maandelijks een bedrag. Zodra een van de deelnemers (tussen de 20 en 50) langdurig uitvalt, krijgt deze persoon uitkering uit het fonds.
Pensioen
Werken kan hartstikke leuk zijn, maar er komt een moment waarop je écht kunt gaan genieten. Succesvolle ondernemers kunnen rond hun vijftigste levensjaar de zaak verkopen en gaan rentenieren. Anderen wachten, al dan niet vrijwillig, tot hun pensioen. Als zzp’er moet je zelf pensioen opbouwen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt sparen, beleggen, investeren in vastgoed, wat het beste bij je past. Ga in ieder geval pensioen opbouwen, want de AOW is vrij karig.
De BTW en inkomstenbelasting
Vooral voor startende ondernemers is het in het begin wennen aan de belastingen. Over je geleverde diensten moet je omzetbelasting berekenen. Deze zogenoemde BTW wordt elk kwartaal aan de Belastingdienst afgedragen. Daarnaast betaal je, zoals ieder werkend persoon, inkomstenbelasting. Verkijk je hier niet op, want de inkomstenbelasting wordt pas het volgende jaar geheven.
Het is slim om een rekening te openen die je als buffer gebruikt. Hier kun je de omzetbelasting op zetten, net als de inkomstenbelasting. Blijf ook van deze rekening af, omdat het niet jouw geld is. Je komt in de financiële problemen als je dit geld wel gaat gebruiken.