Home Lifestyle Zorgverzekering en Corona: 4 tips om jouw nieuwe zorgverzekering uit te kiezen

Zorgverzekering en Corona: 4 tips om jouw nieuwe zorgverzekering uit te kiezen

564
DELEN
Zorgverzekering en Corona 4 tips om jouw nieuwe zorgverzekering uit te kiezen

Op het moment van schrijven is het november 2020. Nederland zit nog middenin de tweede Corona-golf en het ziet ernaar uit dat er voor het einde van dit jaar nog geen vaccin beschikbaar gaat zijn. Rond deze tijd kijken veel mensen naar hun zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Misschien ben jij benieuwd wat Corona doet voor jouw zorgpremie, of waar je goedkoop een zorgverzekering kunt afsluiten? In dit artikel vind je vier tips voor het afsluiten van jouw nieuwe zorgverzekering voor 2021.

Corona en de zorgpremie voor 2021

Dat we voorlopig nog niet van Corona af zijn, staat vast. Het is meer dan een griepje, en ondanks vele voorzorgsmaatregelen van het kabinet blijft het virus toch om zich heen grijpen in de wintermaanden. Heb je Corona-gerelateerde klachten, dan blijf je thuis en laat je jezelf testen in de Corona teststraten. De zorgpremies zullen gaan stijgen voor 2021. De prijzen stijgen jaarlijks sowieso gemiddeld met 2,5%, dus de prijsstijging is niet volledig aan Corona te wijten. Desondanks is het toch een prijsverhoging. Daarom snappen we dat je graag de laagste zorgpremie voor jouw zorgverzekering wilt. Dit check je op VergelijkdeZorgverzekeringen.nl. Hier kun je verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, plus de voordeligste tarieven.

Premiestijging vanwege Corona?

Zoals aangegeven zullen de premies voor 2021 wel wat stijgen, maar niet exorbitant veel. Dit komt doordat de premies jaarlijks sowieso procentueel met ongeveer 2,5% stijgen. Dat er een verhoging aan zat te komen, was dus onvermijdelijk. Door het uitbreiden van de intensive care bedden en de hogere personeelskosten in de zorg, zal dit op lange termijn extra kosten opleveren voor verzekeraars. Hoeveel dit precies gaat worden is nog niet bekend, dat is ook afhankelijk van hoe lang de epidemie zal blijven aanhouden. Vergelijk daarom de goedkoopste verzekeringen zodat je niet te veel betaalt!

Zorgkosten gestegen in 2019

In 2019 zijn de zorgkosten gestegen tot 106,2 miljard euro. Dat is ruim 5 miljard euro meer dan in 2018, zo meldt het CBS. Deze groei was niet meer zo hoog sinds 2009. Hierdoor zijn stijgingen in de zorgpremies onvermijdelijk. In totaal werd in 2019 gemiddeld 6120 euro uitgegeven aan zorg. Dit werd betaald via overheid, verplichte verzekeringen en eigen betalingen, zoals de zorgverzekeringswet en eigen bijdragen uit huishoudens door middel van het eigen risico. Bedrijven hebben ook bijgedragen aan betaling van de kosten, bijvoorbeeld via arbodienstverlening.

4 tips voor het afsluiten van jouw zorgverzekering

4 tips voor het afsluiten van jouw zorgverzekering

Wil je de beste prijs voor jouw zorgverzekering? Volg dan onderstaande tips:

1. Vergelijk de basiszorgverzekeringen online voor de laagste premie

Dit kan via sites als Vergelijkdezorgverzekeringen.nl of goedkopezorgverzekering2021.nl.

2. Bepaal of je een restitutie of naturapolis wilt, o.b.v. vrije zorgkeuze.

Bij een restitutiepolis heb je 100% vrije zorgkeuze en worden vrijwel alle artsen en zorgverleners vergoed door jouw verzekeraar. Bij een naturapolis worden alleen zorgverleners en artsen die gecontracteerd zijn volledig vergoed. Wil je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan wordt niet of gedeeltelijk vergoed, en betaal je zelf voor de behandeling. Een naturapolis is vaak wel goedkoper dan een restitutiepolis.

3. Kies een aanvullende verzekering, als je veel kosten maakt voor bepaalde zorg.

Dit zijn bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie of brillen of contactlenzen. Bekijk hierbij ook hoe vaak je gebruikt maakt van deze zorg. Is dit bijvoorbeeld maar één keer per jaar? Dan kan het lonender zijn om allleen een basisverzekering af te sluiten en de kosten eenmalig zelf te betalen.

4. Verhoog jouw eigen risico, mits je genoeg buffer hebt

Heb je een goede financiële buffer en verwacht je niet veel zorgkosten te maken volgend jaar? Dan kun je eventueel jouw eigen risico verhogen, om je maandlasten naar beneden te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here