Home Lifestyle Zorg voor meer veiligheidsbewustzijn met de VCA cursus

Zorg voor meer veiligheidsbewustzijn met de VCA cursus

1649
DELEN
VCA cursus

Niemand zit te wachten op bedrijfsongevallen. Het is voor het slachtoffer een drama, maar ook voor een werkgever kan het erg vervelend uitpakken. Alle reden dus om veiligheid hoog in het vaandel te zetten. Toch gebeuren er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland elk jaar ruim 200.000 werkgerelateerde ongelukken. Daarbij raken ongeveer 23.000 mensen dusdanig gewond dat ze tenminste naar het ziekenhuis moeten en er in een deel van de gevallen zelfs blijvend letsel aan overhouden. In zo’n 60 gevallen moet men het bekopen met de dood. Wat kun je doen om een groter bewustzijn van veiligheid in risicovolle werksituaties te creëren en dit soort ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen? Een VCA-diploma halen via VCACursus.nl, als bedrijf of als persoon!

Wat is VCA?

De letters VCA staan voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het betreft een norm die zijn oorsprong vindt in de Nederlandse offshore en petrochemische industrie, waar er grote behoefte was om het aantal werkgerelateerde ongelukken terug te dringen. Gedrag is daarbij cruciaal, dus was er de noodzaak om een manier te vinden om veiligheidsbewustzijn te kweken. Dit is overgesprongen naar andere sectoren waarbij er op de werkvloer risicovolle situaties kunnen zijn, zoals bouw-, schoonmaak- en hoveniersbedrijven, installateurs, de uitzendbranche en andere organisaties met verhoogde veiligheidsrisico’s. Dankzij VCA kan men aantonen dat er oog is voor veiligheid, gezondheid en milieu in het uitvoeren van werkzaamheden. Inmiddels is VCA zo ingevoerd voor zowel personen als bedrijven en organisaties, dat een VCA certificaat vaak nodig is om een klus of een baan te krijgen. In aanbestedingen en offertrajecten is VCA namelijk steeds vaker een selectiecriterium.

Drie verschillende cursussen

veiligheidsbewustzijn met de VCA cursus

Niet voor iedere beroepsgroep is precies dezelfde kennis gewenst. Daarom bestaan er drie verschillende VCA cursussen. Om te beginnen is er de VCA Basis voor medewerkers. Deze geeft basiskennis op het gebied van veilig en gezond werken, waarbij ook aandacht is voor het oog voor anderen en voor het milieu hebben. Voor leidinggevenden en meewerkend leidinggevenden is er de VCA VOL, waarbij dat laatste staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Hoewel de titel het niet verraadt, is dit ook de cursus die geschikt is voor zzp’ers in sectoren met verhoogde veiligheidsrisico’s. Tenslotte is er voor intercedenten en leidinggevenden in de uitzend- en detacheringsbranche de VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus).

Verschillende manieren van leren

VCACursus.nl biedt alle drie deze varianten aan, plus een aparte cursus voor beroepschauffeurs. Je kunt de cursus op drie manieren volgen: in een klassikale setting, online met de e-learning en door middel van zelfstudie. Dat laatste is ook mogelijk in het Engels, Pools, Turks en Arabisch voor mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. In het geval van zelfstudie moet je je examen afleggen bij een erkend examenbureau dat beschikt over het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Het is mogelijk om eerst een VCA-oefenexamen te doen, om meer feeling te krijgen voor het type vragen dat je kunt verwachten op het echte examen.

Het VCA-certificaat

Een VCA-certificaat is 10 jaar geldig en kan door zowel personen als bedrijven behaald worden. Wanneer het certificaat verloopt, wordt deze niet automatisch verlengd. Het is dan noodzakelijk om het examen opnieuw af te leggen, omdat er in 10 jaar van alles veranderd kan zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here