Het kan zijn dat jij een ondernemer bent die als ZZP’er voornamelijk zakelijke dienstverlening aan bedrijven levert. In dat geval hoef je je niet heel druk te maken om je veiligheid tijdens je werk. Maar hoe zit het als je een productiebedrijf hebt, actief bent in de logistieke sector of bijvoorbeeld een webshop hebt waarbij je zelf producten op voorraad in een magazijn bewaart? En als je medewerkers in dienst hebt die in dit magazijn werken? Als werkgever moet jij in dat geval je medewerkers volgens de Arbowetgeving de garantie geven op een veilige werkplek. Natuurlijk is dit niet alleen reden genoeg om hier goed over na te denken. Zo scheelt een veilige werkomgeving ook nog eens in ziekteverzuim. Hoe zorg je voor een veilig magazijn?
Ook handig om te weten: de veiligheidseisen op kantoor
Je medewerkers: zichtbaar en beschermd
De totale waarde van opgeslagen goederen in een magazijn kan erg groot zijn. Toch zijn de medewerkers die er rondlopen nog veel kostbaarder. Je kunt diverse maatregelen treffen om hen te beschermen, zoals de verplichting om veiligheidsschoenen te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn. Laat ze daarom fluorescerende en beschermende werkkleding dragen.
Regel het interne verkeer
Een magazijn kun je qua verkeer eigenlijk zien als een klein stukje stad. Net als verkeer op straat is het belangrijk het verkeer in een magazijn goed te regelen. Zeker omdat bijvoorbeeld hoge stellages het zicht behoorlijk kunnen belemmeren. Bij het regelen van intern verkeer kun je denken aan signaleringen en het opstellen en na laten leven van gedragsregels. Hoe voorkom je aanrijdingen en vergroot je de veiligheid? Bijvoorbeeld door bolle spiegels op kruisingen te bevestigen, en door de diverse verkeerstromen te scheiden door signaleringen op de vloer. Hierbij kun je denken aan gescheiden voetpaden, zebrapaden en goed zichtbare werkplekken.
Daarnaast is het van belang dat iedereen de verkeersregels kent en deze ook naleeft. Attendeer medewerkers daarom door middel van borden op de geldende regels. Zorg ook dat de regels ook echt nageleefd worden. Net als in het gewone verkeer, ontstaan immers gevaarlijke situaties veel vaker door het onveilig handelen van mensen dan door onveilige middelen.
Werken met transportmateriaal vraagt extra aandacht
Moeten er bij jou in het magazijn ook zware of grote producten of pallets verplaatst worden? Of moeten er producten van hoge stellages afgepakt worden? Dan ontkom je eigenlijk niet aan het werken met transportmateriaal, zoals heftrucks. Dit vraagt speciale aandacht omdat het risico op een ongeval groter wordt, en dan vooral de kans op een ernstig ongeval. Laat medewerkers die met een heftruck werken in ieder geval een cursus hiervoor volgen, en het liefst regelmatige opfriscursussen. Voorzie daarnaast heftrucks van een zogeheten blue spot, een visueel waarschuwingssignaal.
Ondanks dat je er alles aan doet om een veilige werkomgeving in een magazijn te creëren, kan er toch een ongeval voorkomen. In een eerder artikel schreven we al wat je moet doen in geval van een bedrijfsongeval.