Home HR Zo zet jij succesvol onboarding in

Zo zet jij succesvol onboarding in

1426
DELEN

Onboarding, steeds meer bedrijven passen het toe wanneer er een nieuwe medewerker komt. Maar hoe kun je met onboarding het beste je nieuwe medewerkers aan je bedrijf binden? Hoe kun ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk up and running zijn zodat je snel bedrijfsdoelen kunt bereiken? Hieronder geven we een paar tips hoe je onboarding succesvol in kunt zetten.

1. Koppel onboarding aan de hele organisatie

Als bedrijf ben je één geheel. Je bedrijf draait niet op slechts één afdeling, maar alle afdelingen. Vaak werkt iedereen op een bepaalde manier met elkaar samen. Daarom is het belangrijk om – als je een bedrijf goed wil leren kennen – dat je op de hoogte bent van wat er op andere afdelingen gebeurt en waar andere collega’s mee bezig zijn. Een nieuwe medewerker zal dus tijdens het traject van onboarding het hele bedrijf moeten leren kennen om een goed beeld te krijgen van hoe alles in elkaar zit.

2. Zie onboarding als een proces

Een nieuwe medewerker inwerken kost tijd. Hij of zij moet zich thuis gaan voelen in de nieuwe organisatie en de bedrijfscultuur. Ze moeten bovendien tijdens het onboardingstraject een netwerk op gaan bouwen. Dit is niet van vandaag op morgen gebeurd. Je zou kunnen kiezen voor een langere inwerkperiode, zodat er meer tijd is om te wennen. Zorg er dan ook voor dat de nieuwe medewerker kan deelnemen aan leuke activiteiten met collega’s in deze periode. Hij of zij zal zich hierdoor sneller thuis gaan voelen.

3. Een buddy aanwijzen

Zoals aangegeven moet een nieuwe medewerker een netwerk opbouwen binnen de organisatie. Het is daarbij belangrijk dat je iemand aanwijst als zijn of haar buddy tijdens het onboarding programma. De buddy is dan het aanspreekpunt voor de nieuwe medewerker en deze persoon kan er dan voor zorgen dat de nieuwe medewerker kennismaakt met het team en andere collega’s.

4. Een online én offline traject

Het is belangrijk dat je een online én offline omgeving hebt tijdens het onboardingstraject. Via e-learning kun je heel goed alle benodigde kennis opdoen, maar het is ook belangrijk dat er workshops georganiseerd worden of andere activiteiten waarbij de nieuwe medewerker ook collega’s ontmoet. Daarnaast heb je natuurlijk ook de persoonlijke buddy als begeleiding.

5. Spreek een evaluatiemoment af

Belangrijk is dat onboarding wordt afgesloten met een evaluatiegesprek. Hoe heeft de nieuwe medewerker het onboardingstraject ervaren? Zijn er dingen waar hij of zij tegenaan loopt? Heeft hij of zij nog opmerkingen of tips ter verbetering? Dat zijn allemaal dingen die meegenomen moeten worden.

Het belangrijkste is dat een nieuwe medewerker zich zo snel mogelijk thuis gaat voelen binnen de organisatie. Kennis opdoen over het bedrijf en collega’s leren kennen door een goede inwerkperiode is daarbij essentieel.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here