Home Tips Zo werken isoleerkannen (en zo houd je drankjes langer op temperatuur)

Zo werken isoleerkannen (en zo houd je drankjes langer op temperatuur)

253
DELEN
Zo werken isoleerkannen (en zo houd je drankjes langer op temperatuur)

Een lekkere kop verse gezette koffie onderweg, een hete soep voor op kantoor in de winter of een ijzig koud drankje op een hete zomerdag: dankzij isoleerkannen kunnen we iedere dag en op ieder moment genieten van warme of koude dranken. Dankzij een slim stukje vacuüm techniek blijft drinken voor langere tijd op de juiste temperatuur. Je ziet isoleerkannen dan ook vaak bij meetings, presentaties en seminars. Hoe een isoleerkan precies werkt en hoe je een isoleerkan correct schoonmaakt, lees je hier.

Isoleerkannen: twee wanden en een vacuüm ruimte

Een isoleerkan is geisoleerde kan die speciaal ontwikkeld is om dranken op temperatuur te houden. Dat doen ze door speciale lagen: isoleerkannen bestaan uit twee wanden. Door de lucht tussen deze twee wanden weg te halen ontstaat een vacuüm. Omdat vacuüm erg slecht geleid kunnen invloeden van buitenaf slecht bij de binnenste laag. Andersom werkt het ook: de warme of koude lucht van binnen kan moeilijk naar buiten. Met als resultaat dat warme dranken langer warm blijven en koude drankjes langer koel blijven.

Houdt warme dranken langer warm

Een isoleerkan wordt vaak gebruikt om hete drank als koffie, thee en warme chocolademelk langdurig warm in te houden. Dankzij de vacuümisolatie blijft de warmte binnen in de kan, waardoor warme dranken langer hun temperatuur behouden. Bij isoleerkannen van goede kwaliteit zal het uren duren voordat de drank volledig af is gekoeld. Ideaal voor in de winter of voor wanneer je grote gezelschappen voor langere tijd van warm drinken wilt voorzien, bijvoorbeeld bij een zakelijke meeting of presentatie.

Om warme vloeistoffen langer warm te houden kun je de isoleerkannen voorverwarmen. Doe dit door de thermoskan te vullen met heet of kokend water. Laat dit een paar minuten staan, zodat de binnenkant van de isoleerkan warm wordt. Schenk vervolgens het warme water eruit en vul de fles met een warme drank. Overigens blijft een volledig gevulde isoleerkan langer warm dan een halfvolle kan, dus je kunt isoleerkannen beter helemaal vullen.

Houdt warme dranken langer warm

Isoleerkannen zijn ook geschikt voor de zomer

Water, frisdrank en smoothies: ook voor koele dranken zijn isoleerkannen meer dan geschikt. Onze tip is om isoleerkannen vooraf te vullen met ijs en koud water alvorens je deze vult met koude drankjes als water of frisdranken. Zo kan de isoleerkan van binnen alvast koud worden, terwijl je de dranken koud laat worden in de vriezer. Wanneer de drank nog langer koud dient te blijven, is het mogelijk om er ijsblokjes bij te voegen.

Isoleerkannen schoon houden

Het kan een flinke klus zijn om isoleerkannen schoon te houden. Er blijven immers vaak resten achter. Zeker wanneer ze gebruikt worden om koffie en thee mee te schenken en er zich aanslag in nestelen. Om te voorkomen dat de geur en smaak van achtergebleven restjes de net nieuw ingeschonken drank ruïneert dienen isoleerkannen goed schoon gehouden te worden. Niet alle isoleerkannen zijn geschikt voor de vaatwasser, terwijl andere thermoskannen niet onder water gedompeld mogen worden. Houd er dus rekening mee dat niet iedere thermoskan hetzelfde is. Lees de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant goed door. Meestal is het voldoende om een isoleerkan een paar keer goed om te spoelen met heet water. Daar kun je eventueel nog een speciale (zachte) reinigingsborstel bij gebruiken.