Home Tips Zo voorkom je gehoorschade bij je personeel

Zo voorkom je gehoorschade bij je personeel

475
DELEN
Zo voorkom je gehoorschade bij je personeel

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is een ernstige zaak die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Alleen al in 2020 werden meer dan 30.000 gevallen van slechthorendheid op het werk gemeld. Bovendien worden in Nederland elk jaar bijna 50.000 werknemers blootgesteld aan omgevingen en geluiden die luid genoeg zijn om blijvend gehoorverlies te veroorzaken. Daarom moeten werkgevers de nodige beschermende maatregelen nemen om gehoorverlies op de werkplek te voorkomen. Hieronder lees je hoe je gehoorschade bij je personeel kan voorkomen.

Hoe krijg je gehoorschade?

Iedereen kan gehoorschade ontwikkelen als hij of zij de oren niet beschermt tegen harde geluiden of andere schadelijke omgevingen. Mensen die in bepaalde bedrijfstakken en functies werken, kunnen meer last hebben van gehoorverlies vanwege de aard van hun werk.

Mensen die werken in de productie, de bouw en andere luide omgevingen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van gehoorverlies in vergelijking met mensen die werken in een rustig kantoor. Enkele andere voorbeelden van banen met een zeer hoog risico op gehoorverlies zijn muzikanten en andere entertainers, hoveniers en productie- en lopendebandmedewerkers.

De meeste landen hebben overheidsvoorschriften die werkgevers verantwoordelijk stellen voor het creëren van een werkomgeving die veilig en comfortabel is voor werknemers. Dit omvat ook het nemen van de nodige maatregelen om het gehoor van werknemers te beschermen. Specifieke veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen in lawaaierige werkomgevingen zijn onder andere het gebruiken van de volgende tips.

Tips om het gehoor te beschermen

Tips om het gehoor te beschermen

Oordoppen en andere veiligheidsuitrusting moeten worden verstrekt aan personen die zich in de buurt van harde geluiden bevinden. Veel fabrieken hebben een beschermende barrière van geluiddempend materiaal die het geluid in bepaalde gebieden dempt en binnen de perken houdt. Dit helpt om blootstelling aan lawaai te beheersen en gehoorverlies te voorkomen zodat je geen gehoorapparaten hoeft te kopen.

Het rouleren van diensten is een concept dat vaak wordt gebruikt in fabrieken en andere luide werkomgevingen om de hoeveelheid lawaai te beperken waaraan iemand overdag wordt blootgesteld. Uit onderzoek blijkt bovendien dat slechts 15 minuten blootstelling aan een drukke metro op den duur gehoorschade kan veroorzaken. Roulerende diensten zijn dus van cruciaal belang.  

Op regelmatige basis moeten werknemers een opleiding krijgen. Er moet worden uitgelegd hoe gehoorverlies kan worden voorkomen en hoe de eerste tekenen en symptomen van gehoorverlies kunnen worden opgespoord en gediagnosticeerd.  

Wat je als werkgever kan doen

Zelfs als de werkomgeving geen gevaarlijk hoge geluidsniveaus heeft, kunnen werkgevers toch maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van het gehoor op de werkplek te bevorderen. In veel kantoren luisteren werknemers bijvoorbeeld het grootste deel van de dag naar muziek met een hoog decibelgehalte. Jij als werkgever kan het bewustzijn over gehoorverlies op de werkplek vergroten door tijd te besteden aan veiligheidstraining of informatie te verstrekken over veilige luisterpraktijken.  

Als het gaat om gehoorverlies, zijn zowel werknemers als werkgevers verantwoordelijk voor het voorkomen van dit probleem. Werkgevers moeten helpen voorkomen dat gehoorverlies door lawaai op het werk optreedt door werknemers de juiste beschermende kleding te geven en een werkomgeving te creëren die de gezondheid van het gehoor bevordert. Wil je checken of jouw gehoor nog goed werkt? Doe dan snel en gemakkelijk een hoortest in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here