Home Financieel Zo maak je als startende ondernemer een goede financiële start

Zo maak je als startende ondernemer een goede financiële start

784
DELEN
Zo maak je als startende ondernemer een goede financiële start

Het aantal mensen dat als zelfstandige gaat werken, groeit nog steeds ieder jaar. En dat terwijl we jaren geleden al de magische grens van een miljoen zelfstandigen zijn gepasseerd. Heb jij ook een baanbrekend idee voor een product of dienst waar volgens jou veel vraag naar is? Niets weerhoudt je ervan je eigen onderneming te starten. Als ondernemer krijg je alleen niet maandelijks loon uitgekeerd, en een goeddoordacht financieel plan mag daarom niet ontbreken. Niet alleen om je onderneming succesvol te laten worden, maar ook omdat je zelf van de inkomsten moet leven. Met onderstaande tips maak je als startende ondernemer een goede financiële start.

Sparen voor een startkapitaal

Voordat je je onderneming wil starten is geld sparen erg aan te raden. Ten eerste omdat je een startkapitaal nodig hebt om de nodige investeringen te kunnen doen. Dit is vooral het geval als je een product gaat maken, waarvoor je grondstoffen en werkmaterialen voor nodig hebt. Daarnaast moet je ook de tijd kunnen overbruggen tot het moment dat je onderneming winstgevend genoeg is om van te kunnen leven. Vaak is dit zeker de eerste maanden niet het geval, bijvoorbeeld omdat je een klantenkring en naamsbekendheid moet opbouwen.

Een zakelijke lening afsluiten

Omdat lang niet alle ondernemers voldoende eigen vermogen hebben als startkapitaal, is het helemaal niet gek om een zakelijke lening af te sluiten. Deze kan de vorm hebben van een bedrijfslening, doorlopend krediet of bijvoorbeeld een microkrediet van Qredits. Ook het benodigde geld bij elkaar krijgen via crowdfunding wordt steeds populairder. Ga na welke mogelijkheden voor een lening er zijn, en waar je tegen de meest gunstige voorwaarden in jouw situatie een lening kunt afsluiten.

Een creditcard aanvragen

Veel ondernemers maken gebruik van een (zakelijke) creditcard. Als startende ondernemer een creditcard aanvragen heeft diverse voordelen. Zo maakt een creditcard het ten eerste eenvoudiger om een goed overzicht te houden op betalingen. Bovendien kun je met een creditcard veilig en eenvoudig online en in het buitenland betalen. Ook zijn je aankopen vaak verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal.

Nauwkeurig je administratie bijhouden

Nauwkeurig je administratie bijhouden

Als startende ondernemer duik je natuurlijk het liefst vol op het leveren van je producten of diensten. Houd er echter rekening mee dat je ook tijd kwijt zult zijn aan andere zaken. Bijvoorbeeld aan het bijhouden van je boekhouding. Als ondernemer ben je voor de Belastingdienst verplicht dit te doen. Maar daarnaast geeft een overzichtelijke administratie jezelf ook goed inzicht in de financiële stand van zaken. Een boekhouding bestaat minimaal uit in- en verkoopfacturen en bankafschriften. Wil je in aanmerking komen voor bepaalde belastingvoordelen voor ondernemers? Dan moet je ook een urenadministratie bijhouden om aan te tonen hoeveel tijd je besteedt aan je onderneming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here