Het duurzaam maken van bedrijfspanden heeft vele voordelen. Zo zorgt het voor een waardevast bedrijfspand, lagere exploitatiekosten en een veilige werkomgeving voor medewerkers. Hoewel verduurzaming een investering vereist, is er in sommige gevallen sprake van voordelige voorwaarden. Banken kunnen eerder bereid zijn vastgoed te financieren dat onder bepaalde voorwaarden duurzaam is gebouwd, en er zijn mogelijkheden de investering (deels) terug te krijgen door interessante fiscale afschrijvingen zoals de MIA- en Vamil-subsidieregelingen.
Ondanks de voordelen loopt Nederland nog achter op het gebied van duurzaamheid in Europa. Mogelijk komt dit doordat de term ‘duurzaamheid’ te abstract voor mensen is. Om het iets concreter te maken: een duurzaam bedrijfspand gebruikt bijvoorbeeld én zo weinig mogelijk energie (vooral aantrekkelijk met de stijgende energieprijzen), én haalt de benodigde energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon of water. Praktische voorbeelden hiervan vind je hieronder.
Mogelijke energiebesparingen in een bedrijfspand
Verlichting is vaak een van de grootste energieverbruikers, dus maak zoveel mogelijk gebruik van energiezuinige lampen zoals LED of LED-tubes. Probeer zoveel mogelijk daglicht (door goed geïsoleerde ramen of solatubes) toe te laten en maak gebruik van aanwezigheidsdetectie zodat lampen niet onnodig lang branden.
Ook warmte en koeling verbruiken veel energie, vooral in een distributieland met veel koelcellen als Nederland. BMP snelloopdeuren openen en sluiten zeer snel en kunnen zo zorgen voor een forse energiebesparing door ruimtes kou- of warmtevrij te houden. Doordat industriedeuren bij laaddocks en tussen binnenruimtes ook tocht voorkomen, nemen grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid af.
Kiezen voor groene energie
Duurzaam gas wordt geproduceerd door biomassa te vergassen of te vergisten. Dit groene gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en kan prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld de verwarming van een kantoorpand, maar hoeft niet uit de aardbodem gewonnen te worden. Groene stroom kan net zoals grijze stroom gebruikt worden voor bijvoorbeeld verlichting en productiemachines, maar is op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Dit kan met windmolens, zonnecollectoren, waterkrachtcentrales of door het verbranden van biomassa zoals afval of hout. Door subsidies is ook de plaatsing van eigen zonnecollectoren op het dak een interessante investering.
Duurzame bedrijfspanden in breder perspectief
Bij de ontwikkeling van duurzaam vastgoed gaat het echter niet alleen om een laag energieverbruik. Je kunt hierbij ook denken aan verantwoord waterverbruik, het gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en voorkomen dat bepaalde grondstoffen voor bouwmaterialen op raken. Ook wordt duurzaam slopen steeds vaker in de praktijk gebracht. Bij het duurzaam slopen van oude (gedeelten van) bedrijfspanden worden materialen die vrijkomen direct gescheiden en hergebruikt.