Home Lifestyle Zo let je als ondernemer op je psychische balans

Zo let je als ondernemer op je psychische balans

613
DELEN
Zo let je als ondernemer op je psychische balans

Veel ondernemers zullen bij het woord ‘balans’ direct denken aan hun boekhouding. Vergeet echter niet dat er ook nog een ander soort balans is, namelijk hoe je in je vel zit. Kenmerkend voor ondernemers is dat ze erg gedreven zijn en veel meer uren werken dan mensen in loondienst. Dit zijn enkele bepalende factoren om een succesvolle ondernemer te worden, maar het kan zich ook tegen je keren. Een burn-out of andere psychische of lichamelijke klachten door bijvoorbeeld stress ontstaan sneller dan je denkt. Veel ondernemers hebben geen inkomsten meer als ze niet meer kunnen werken. Advies voor ondernemers dus: let op je balans! Hieronder lees enkele tips.

Slaap: let op de kwaliteit en kwantiteit

Veel ondernemers maken zoals gezegd een hoop meer werkuren wekelijks dan mensen in loondienst. ’s Avonds nog even snel een offerte willen maken, of een spoedopdracht voor een klant afhandelen? Menig ondernemer zal vaak in de verleiding komen. Bedenk echter wel dat dit een behoorlijke negatieve impact heeft op je slaappatroon. Je slaapt namelijk minder goed door ’s avonds blootgesteld te zijn aan het felle licht van een telefoon, tablet of computer. Leg daarom minimaal een uur voordat je gaat slapen elektronische apparaten weg, en dim het licht. Doe het lampje op tijd uit, zodat je ook genoeg uur iedere nacht slaapt.

Beweeg voldoende

Beweeg voldoende

Wist jij al dat voldoende beweging ook een positieve impact heeft op je geestelijk welzijn? Je krijgt er meer energie van, en je slaapt beter na inspannende beweging. Daarnaast geeft het een mentale opkikker doordat je minder piekert. Zeker ondernemers die veel achter de computer zitten, zullen er goed op moeten letten dat ze voldoende bewegen. Belangrijk is hierbij om iets te doen dat je leuk vindt, en dat je ook gemakkelijk vol kunt houden. Ga je daarom niet gelijk verdiepen in allerlei ingewikkelde trainingsschema’s, maar ga gewoon dagelijks een halfuurtje flink doorwandelen of fietsen.

Welke voeding of supplementen helpen je om in balans te komen?

Als drukke ondernemer zul je niet vaak de gelegenheid hebben (of maken) om uitgebreid te gaan koken. Laat je daarom vaak eten bezorgen, of ga je vaak uit eten? Kook je zelf, dan is het gemakkelijker om een gezondere keuze te maken. Vergeet immers niet dat voeding de energie moet leveren om dagelijks productief te zijn. Aangezien input output is, helpt gezonde voeding om in balans te komen en te blijven.

Heb je toch fysieke of psychische klachten? Slaap je slecht, en ben je daarom oververmoeid? Of voel je je onrustig of kost alles je heel veel energie? Dan kun je ook kijken of voedingssupplementen je kunnen helpen weer in balans te komen. Hierbij kun je denken aan extra vitamines, maar ook bijvoorbeeld aan CBD. Dit laatste is een olie die pijn verminderend kan werken bij klachten, je nachtrust kan verbeteren en de eetlust kan opwekken.

Let op: Bovenstaande tips om in balans te komen en blijven, zijn geen medisch advies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here