Home Tips Zo kun je geld verdienen met het schrijven van artikelen

Zo kun je geld verdienen met het schrijven van artikelen

894
DELEN
Zo kun je geld verdienen met het schrijven van artikelen

Ben je je baan kwijtgeraakt tijdens de coronacrisis? Of wil je gewoon wat extra bijverdienen van huis uit? Als je goed kunt schrijven, is het mogelijk om hier gebruik van te maken om wat inkomsten te genereren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Daarom bespreken we hier de manieren waarop geld verdienen met artikelen schrijven ook voor jou mogelijk kan zijn.

Verzamelsites

Er bestaan speciale verzamelwebsites waarop je zelfgeschreven artikelen kunt toevoegen en dan kunt delen in de inkomsten die gegenereerd worden door advertenties die bij je artikel geplaatst worden. Voorbeelden van zulke verzamelsite zijn InfoNu, Leerwiki en Foobie. Elke keer dat een bezoeker klikt op zo’n advertentie, kunt jij daar een commissie aan verdienen. Daarvoor moet je je wel aanmelden bij Google Adsense. Je kunt jouw unieke Adsense-code toevoegen aan je account op de verzamelsite, zodat de opbrengsten ook daadwerkelijk bij jou terechtkomen. Aanmelden bij Google Adsense kan voor iedereen van 18 jaar of ouder. Je kunt voor je plaatsingen zelfs oude werkstukken of boekverslagen inzetten, maar je kunt natuurlijk ook gewoon nieuwe content gaan schrijven. Verder kun je er ook recepten of reisverhalen op delen. De voorwaarde is dat jouw tekst uniek is. Dat wil niet zeggen dat je geen andere artikelen als bron kunt gebruiken, maar denk eraan dat plagiaat vaak makkelijk te achterhalen is online.

Textbroker

Textbroker is een open database met tekstopdrachten die je kunt claimen en voor een (niet al te ruime) vergoeding kunt maken binnen de daarvoor gestelde tijd. Wanneer je je aanmeldt op de website, moet je een korte proeftekst indienen, zodat men kan bepalen wat jouw niveau is. Op basis van dat oordeel mag je teksten met een bepaald aantal sterren claimen. Hoe hoger het aantal sterren, hoe hoger de vergoeding is. Naast de open database met opdrachten, is het op Textbroker ook mogelijk om lid te worden van een groep waarin opdrachten binnen een bepaald thema gedeeld worden die voor een iets hogere vergoeding opgepakt kunnen worden. Als jij je met jouw werk goed in de kijker speelt, bestaat er zelfs de kans dat je van een opdrachtgever een opdracht direct aangeboden krijgt. Hier krijg je de hoogste vergoeding voor, dus dat is een doel dat de moeite waard is om te bereiken. Dit lukt vooral als je meermaals teksten voor dezelfde opdrachtgever of website schrijft. Dat is overigens niet altijd even goed duidelijk, omdat jij als auteur eigenlijk niets weet over de opdrachtgever die achter een opdracht zit.

Andere platforms voor tekstopdrachten

Naast Textbroker zijn er ook nog andere platforms die op een enigszins vergelijkbare manier opdrachtgevers en schrijvers samenbrengen. Op de website Freelancer.nl kun je je aanmelden als uiteraard en vind je dagelijks niet opdrachten in de categorieën Tekst en Vertaling en Marketing en Communicatie. Dan is er ook nog Hoofdkraan.nl, waar wekelijks nieuwe opdrachten op gepubliceerd worden. Ook op de handelswebsite Sitedeals.nl worden regelmatig tekstopdrachten geplaatst waarbij gezocht wordt naar freelance copywriters. Onthoud dat je op alle genoemde websites veel concurrentie van andere tekstschrijvers zult ondervinden, dus het is zaak om alert te blijven en snel te reageren op nieuwe opdrachten.

Geld verdienen met het schrijven van artikelen

Open sollicitatie aan marketingbedrijven

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar bedrijven die aan online marketing doen en deze aanschrijven met een open sollicitatie. Zij laten vaak teksten schrijven in opdracht van een klant die links naar diens diensten of producten op een bepaalde site wil hebben. Dit wordt dan verpakt in de vorm van een artikel of blog dat toegespitst is op het publiek van een bepaalde website. Als je voor deze aanpak kiest, is het verstandig om al een portfolio gereed te hebben om te laten zien dat jij inderdaad goed in staat bent om dit soort artikelen te schrijven. Het kan zijn dat zo’n marketingbedrijf alleen met je wil samenwerken als je geregistreerd bent bij de Kamer van Koophandel.

Eigen blogwebsite starten

Heb je geduld en doorzettingsvermogen, dan kun je ook je eigen blogwebsite starten over een bepaald thema. Daarbij is het goed om onderscheidend te zijn. Je richten op een te brede doelgroep werkt doorgaans niet om publiek te vinden. Deze website zul je dat met zorg moeten opbouwen tot een website die een bepaalde autoriteit uitstraalt op het gebied van het gekozen thema. Als je een publiek hebt weten te vinden, kun je gaan samenwerken met bedrijven die zoals hierboven beschreven graag hun producten of diensten onder de aandacht willen brengen. Om die bedrijven te trekken, is het zinnig om actief aanwezig te zijn op social media en volgers te verzamelen. Dan kun je de aandacht van bedrijven trekken. Maar je kunt natuurlijk ook aan ‘koude’ acquisitie doen door bedrijven aan te schrijven met een voorstel voor wat je voor hen zou kunnen betekenen met vermeldingen op je website en je social media accounts. Dit is niet de snelste weg naar inkomsten door het schrijven van artikelen, maar als je het goed doet kan het wel tot vaste inkomsten leiden.

Vertalen

Ben je niet zo goed in het bedenken van teksten, maar heb je wel degelijk een talenknobbel? Als je een vreemde taal echt heel goed beheerst, kun je vertaler worden en daar munt uit proberen te slaan. Er zijn verschillende platforms online waar je je diensten kunt aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn Vertaalbureau Perfect, Simply Translate, The Language Lab en Fairlingo. In sommige gevallen zoekt men alleen beëdigd vertalers en/of mensen die native speaker van een vreemde taal zijn. De tarieven zijn vaak niet heel hoog omdat ze behoorlijk onder druk staan door het grote aanbod van vertaaldiensten.

Om bij te verdienen met schrijven, hoef je niet altijd freelancer te zijn. Zolang je in de kleine ondernemersregeling van de overheid valt, is dit namelijk niet nodig. Als je wel meer verdient dan is toegestaan voor deze regeling kun je je natuurlijk ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Besef wel dat je dan onder andere de verplichting hebt om elk kwartaal een aangifte omzetbelasting in te dienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here