Home Tips Zo krijg je als zzp’er je facturen betaald: 5 tips

Zo krijg je als zzp’er je facturen betaald: 5 tips

1252
DELEN
Facturen betaald krijgen

Als je als zzp’er werkt, herken je het misschien wel. Je hebt een opdracht uitgevoerd voor een klant, maar je krijgt niet betaald. Er is niets vervelender dan op de betaling van de debiteur te moeten wachten, omdat je op dat moment minder liquide middelen beschikbaar hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat de debiteur wél betaalt? En hoe doe je dat zonder dat het je telkens veel energie kost? Wij geven je 5 tips!

1. Maak duidelijke afspraken

Het klinkt misschien logisch, maar het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de opdrachtgever. Ook als de betalingsreputatie van de opdrachtgever goed is, is het belangrijk om bepaalde zaken vast te leggen. Leg vast wat jouw werkzaamheden precies zullen zijn, wat het tarief is, welke betalingstermijn jullie hebben vastgesteld en wanneer je factureert. Als er iets misgaat, dan heb je in ieder geval vastgelegde afspraken waarop je kunt terugvallen. Wel zo fijn, mocht het tot een rechtszaak komen.

2. Zorg voor een handtekening

Ga je met een nieuwe opdrachtgever werken? Dan kan het verstandig zijn om de opdrachtbevestiging te laten ondertekenen. Helemaal als je niets weet van de betalingsreputatie van de nieuwe opdrachtgever. Als je het contract of de opdrachtbevestiging laat ondertekenen, is er simpelweg minder ruimte voor misverstanden.

3. Vraag om een aanbetaling

Met een aanbetaling wordt wederzijds vertrouwen uitgesproken en het zorgt voor een zekere mate van commitment. Niet alleen voor jou, maar ook voor je opdrachtgever. Jij kunt er van uitgaan dat jouw opdrachtgever niet overstapt naar een ander en dat je geen onbetaald werk hoeft te doen. De opdrachtgever kan er met een aanbetaling van uitgaan dat jij uren beschikbaar houdt voor de opdracht. Dat is helemaal fijn voor opdrachten die een langere periode in beslag nemen. En natuurlijk heel belangrijk: met een aanbetaling ontvang jij je geld in verschillende fases. Zo kom je financieel gezien niet in de problemen als de betaling van de factuur langer duurt.

Betaaltips zzp'er

4. Onderneem op tijd actie

Is de betalingstermijn verstreken? Neem dan contact op met je opdrachtgever. Het is belangrijk dat je hier niet te veel tijd overheen laat gaan. Je kunt na een paar dagen een schriftelijke betalingsherinnering sturen. Krijg je geen reactie? Dan is het verstandig om even te bellen. Persoonlijk contact is vaak het effectiefst.

5. Schakel hulp in van een incassobureau

Als de debiteur weigert te betalen of je geen contact met de debiteur kunt krijgen, kun je een incassobureau inschakelen. Dit lijkt misschien een grote stap, maar soms is een incassobureau inschakelen de enige manier om het geld – waar je recht op hebt – te krijgen. Let er wel op dat je een betrouwbaar incassobureau inschakelt, want er zijn een hoop malafide incassobureaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here