Home Industrie Zo creëer je een veilige werkomgeving

Zo creëer je een veilige werkomgeving

1237
DELEN

Als ondernemer wil je natuurlijk dat jij en eventuele medewerkers veilig kunnen werken. Maar ondanks dit goede streven, gebeuren er toch nog veel ongelukken op de werkvloer. Daarom is het belangrijk goed na te denken over het creëren van een veilige werkomgeving. Of het nu gaat om de veiligheid in een kantoorpand, of voor mensen die fysieke arbeid verrichten of werken met potentieel gevaarlijke apparaten. Hieronder vind je vijf tips voor het creëren van een veilige werkomgeving.

1. Verplichting tot aanwezigheid van een BHV’er

Werk je als ZZP’er maar komen er wel eens klanten bij je langs? Of heb je een of een paar medewerkers? Dan denk je als ondernemer waarschijnlijk dat BHV nog niet nodig is. Vergis je echter niet, want dat is dus wel het geval bij ieder bedrijf met meer dan een persoon of als er wel eens tijdelijke krachten werken of bezoekers langskomen. Een BHV’er, een bedrijfshulpverlener, kan eerste hulp verlenen en begeleidt de aanwezigen in geval van een calamiteit. Zorg ervoor dat deze persoon de beschikking heeft over de juiste BHV artikelen.

2. Maak een vluchtplan

In geval van gevaar moeten de aanwezige personen kunnen vluchten. Belangrijk is daarom dat in de werkomgeving duidelijk is welke vluchtroute mensen moeten volgen naar een nooduitgang. Leg daarnaast in het vluchtplan vast welke instructies er zijn in geval van een calamiteit, en welke mensen verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken. Dit alles bedenken is trouwens een eerste, maar leef het vluchtplan ook na. Voer regelmatig een vluchtoefening uit, en zorg dat er in de werkomgeving geen belemmeringen zijn zoals bureaus die een vluchtweg blokkeren. Verwondingen komen namelijk vaak voor doordat mensen struikelen of zich stoten.

3. Verklein het risico op brand

Vooral brand is een van de grote gevaren in de werkomgeving. Het gevaar erop ligt altijd op de loer, en het is extra riskant door de snelle vernietigende werking. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus preventie is erg belangrijk. Bewaar bijvoorbeeld ontvlambare producten altijd op een afgesloten plaats. Het werd bij het vorige punt al genoemd, maar om eventuele vervelende gevolgen van een brand te verkleinen, is het belangrijk regelmatig een vluchtoefening te houden.

4. Elektriciteit: waardevol maar ook gevaarlijk

Elektriciteit heeft door de vele toepassingen het leven heel wat aangenamer gemaakt. We vergeten echter nog wel eens dat het bij een onjuiste toepassing levensbedreigend kan zijn. Ook hier geldt dat preventie het beste is. Gebruik dus geen oude elektrische apparatuur. Zorg dat deze altijd voldoen aan de NEN-1010-regels. Zorg er daarnaast ook voor dat een uitzonderlijke opwarming, defect of stroomverlies snel wordt opgemerkt en wordt verholpen.

5. Leef de veiligheidsvoorschriften na

Er zijn allerlei maatregelen en hulpmiddelen om mensen veilig te laten werken. Zeker onder tijdsdruk kunnen deze echter nog wel eens niet nageleefd of gebruikt worden. Ze zijn er echter niet voor niets, dus zorg dat jijzelf en eventuele medewerkers veilig kunnen werken. Voorbeelden zijn het dragen van beschermende kleding of veiligheidsschoenen. Ook al belemmert dit misschien de bewegingen iets, door de hulpmiddelen te gebruiken kunnen nare ongelukken voorkomen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here