Home Lifestyle Zo bewaak je de luchtkwaliteit op kantoor

Zo bewaak je de luchtkwaliteit op kantoor

829
DELEN
Zo bewaak je de luchtkwaliteit op kantoor

De luchtkwaliteit op kantoor kan een groot effect hebben op de gezondheid en productiviteit van werknemers. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën, evenals een lagere productiviteit en slechte concentratie. Daarom is het belangrijk om de luchtkwaliteit regelmatig te monitoren en te verbeteren waar nodig. In dit blog vertellen we je hoe je de luchtkwaliteit op kantoor kunt bewaken.

Goede luchtkwaliteit kantoor: waarom is dat zo belangrijk?

De lucht die we als mensen inademen, en nodig hebben om te leven en goed te functioneren, bestaat grofweg voor 80% uit stikstof en 20% zuurstof. Daarnaast nog wat andere gassen en waterdamp. De samenstelling van lucht is redelijk constant. Toch kan in bepaalde situaties de kwaliteit van de lucht veranderen. Bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte waar veel zuurstof wordt verbruikt en de hoeveelheid CO2 (koolstofmonoxide) toeneemt. Een goede CO2 meter op kantoor kan allerlei klachten, zoals droge, branderige ogen, hoofdpijn of concentratieproblemen voorkomen. Deze geeft namelijk een alarm wanneer het CO2 gehalte in de lucht te hoog wordt. Zo weet je precies wanneer er flink gelucht moet worden.

Goede luchtkwaliteit kantoor waarom is dat zo belangrijk

Oorzaken slechte luchtkwaliteit kantoor

Een slechte luchtkwaliteit op kantoor kan allerlei oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

  • Slechte ventilatie van de kantoorruimte
  • Te hoge luchtvochtigheid
  • Of juist een te lage luchtvochtigheid
  • Luchtverontreiniging door bijvoorbeeld schimmels, een rottingsproces of gassen van buiten
  • Chemische luchtverontreiniging

Kortom: oorzaken te over. Klaagt je personeel over de luchtkwaliteit op kantoor? Zijn mensen vaak ziek of voelt de werkruimte niet prettig? Laat dan een luchtonderzoek doen om te meten hoe het met de luchtkwaliteit op uw kantoor gesteld is en hoe u dit kunt verbeteren als de kwaliteit niet goed blijkt te zijn.

Wat kun je zelf doen? 4 tips

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren. In de categorie “baat het niet, schaadt het niet”, zijn dit goedkope en eenvoudige punten die je kunt doorvoeren. We zetten 4 tips voor je op een rijtje. Bekijk meer tips op Producten-Vergelijker.nl

  • Planten op kantoor verbeteren de luchtkwaliteit! De groene gedeeltes van planten zorgen namelijk (overdag) voor fotosynthese, een proces waarbij koolstofdioxide wordt omgezet in zuurstof.
  • Zet printers in een aparte ruimte. Bepaalde stoffen uit printers zoals tonerstof, kunnen de kantoorlucht vervuilen. Zet de daarom op de gang of in een aparte, geventileerde ruimte.
  • Zorg voor goede ventilatie op kantoor. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een half uurtje een raam open zetten niet voldoende. Bij lange na niet zelfs. Gezonde lucht is lucht die voortdurend kan stromen en wordt ververst. Dit kan bijvoorbeeld met mechanische ventilatie.