Home Blogs Zó bespaart jouw bedrijf snel en slim energie

Zó bespaart jouw bedrijf snel en slim energie

1563
DELEN
energie besparen zakelijk

Elk bedrijf moet energie besparen. Dat zegt de wetgever. In de Wet Milieubeheer staat dat ondernemers maatregelen moeten nemen die snel en eenvoudig zijn terug te verdienen. De wet bestaat al langer. Sinds begin 2018 controleert de overheid met toezichthouders op de naleving ervan. We moeten dus aan de slag met energiebesparing. Tien tips om snel energie te besparen in jouw bedrijf.

Besparen op 3 manieren

MKB-ondernemers of ZZP’ers kunnen grofweg op 3 manieren energie besparen. Eerst geven we tips over besparen op verlichting. Dan over verwarming en als derde over de gewoontes van jou als gebruiker. We sluiten af met algemene bespaartips.

 1. VERLICHTING

Bijna 70% van het energieverbruik in bedrijven komt van de verlichting. Met slimme, energiezuinige verlichting is dus snel veel te besparen aan kosten én CO2-uitstoot.

Tips voor besparen op verlichting zijn:

 • Zo min mogelijk lampen aandoen
 • Gebruik maken van bewegingssensoren
 • Verlichting op verschillende groepen plaatsen, waardoor minder lampen tegelijk branden
 • Energievreters eruit. Denk aan: Tl-buis, de starter, hallogeenspots. Kies liever voor ledverlichting. Direct 5 keer minder stroom.
 • Aanwezigheidsdetectie of daglichtregeling is ideaal voor een showroom of etalage. Toch verlichting, geen energieverkwisting.
 1. VERWARMING

Met een klokthermostaat regel je in je bedrijf eenvoudig de temperatuur. Met een zomer- en wintertijd en gewenste (binnen)temperatuur kun je al snel energie besparen. Zorg wel dat je deze instellingen regelmatig controleert, zodat er geen onnodige warmte verloren gaat. Wie een uur voor sluitingstijd de verwarming al terugdraait, bespaart jaarlijkse vele stookkosten.

Andere tips voor besparen op verwarming zijn:

 • Airconditioning en verwarmingsinstallatie indien mogelijk tegelijkertijd aanschaffen en anders goed op elkaar afstemmen. De apparaten werken elkaar vaak tegen in de praktijk, wat onnodig veel energie kost.
 • Vervang elektrische apparaten en lampen die veel warmte afgeven
 • Houd het zonlicht zoveel mogelijk buiten. Dit voorkomt dat het te warm wordt of dat beeldschermen niet meer zichtbaar zijn en feller gezet moeten worden. 
 1. JOUW GEWOONTES

Energie besparen is het eenvoudigst als bij de bouw van je bedrijfspand al rekening is gehouden met duurzaam gebruik. Bij duurzaam bouwen is je verlichting, verwarming, isolatie, zonne-energiesystemen, ventilatie en (drink)watervoorziening op elkaar afgestemd. Is dit niet het geval, probeer dan bij een verbouwing rekening te houden met duurzame maatregelen.

Daarnaast kun je met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten veel energie besparen:

 • Zet apparaten niet onnodig aan of langdurig in de stand-by stand. Na werktijd alles afsluiten is brandveiliger en bespaart veel energiekosten.
 • Je bedrijfspand verwarmt automatisch door de aanwezigheid van gebruikers, apparaten en verlichting. Hierdoor hoef je niet de hoogste stand van de verwarming in te stellen om je pand te verwarmen als je je werkdag opstart.
 • Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel. Een lager energielabel lijkt aantrekkelijker qua aanschafprijs, maar is qua verbruikskosten duurder. Goedkoop is daarmee duurkoop. Kies zoveel mogelijk voor energielabel A.
 • Isoleer je pand waar mogelijk om geen energie of warmte te verliezen.
 • Maak je gebruik van voedselkoelingen? Isoleer dan je koudeleidingen en sluit de deuren goed met rubbers. Controleer of buiten je openingstijden of je koel- en vriesapparatuur goed afgesloten is. Je kunt er de helft van het energieverbruik mee besparen!

Bespaartips per branche

Voor elke branche zijn er erkende maatregelen voor energiebesparing opgesteld door MKB Nederland. Je vindt ze hier overzichtelijk in een tabel. Begin 2018 zijn weer zeven nieuwe lijsten toegevoegd en is de gebruiksvriendelijkheid van de tabel aangepast. Je ziet hierdoor nog sneller hoe jij energie kunt besparen in jouw branche.

Wil je persoonlijk energieadvies?

Heb je geen tijd om de tabel van MKB Nederland te bestuderen, omdat je elke dag druk in de weer bent voor jouw klanten en hen een optimale service wil verlenen? Dan zijn er energiebedrijven die je compleet kunnen ontzorgen. Ze regelen niet alleen de energiezaken voor jouw onderneming, ze staan je ook bij met persoonlijk energieadvies. Dit kan bijvoorbeeld bij Gazprom Energy. Een bekende leverancier voor gas en elektriciteit voor diverse bedrijven en organisaties in Nederland. Gazprom helpt hele grote ondernemingen, maar ook ZZP’ers.

Meer besparingstips?

Wil je nog meer bedrijfskosten besparen en jouw omzet zo zien groeien? Bekijk dan hier nog eens 50 geld besparende tips voor jouw bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here