Home Tips Zo bepaal je de kwaliteit van een diamant

Zo bepaal je de kwaliteit van een diamant

910
DELEN
Zo bepaal je de kwaliteit van een diamant

Ben je op zoek naar een diamanten juweel, of zit je eraan te denken om je geld te investeren in diamanten? Dan is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op deze aankoop. Er zit namelijk veel verschil in de kwaliteit van diamanten, en om miskopen te voorkomen moet je weten waar je op moet letten. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel precies hoe je de kwaliteit van een diamant kunt controleren.

De kleur van de diamant

Diamanten worden op kleur gegradeerd. Met de hulp van zogenoemde Master Stones wordt de kleur van een diamant vergeleken. Op deze manier kunnen de kleur en de zuiverheid van een diamant worden vastgesteld. Diamanten met de letter D behoren tot de beste kwaliteit, maar deze diamanten zijn zeer zeldzaam en kunnen je tienduizenden euro’s kosten. Let op, want de kleurverschillen kunnen zeer minimaal zijn. Wanneer je niet over de benodigde kennis beschikt, is het soms heel lastig om de kleurverschillen op te merken. Ga je diamanten kopen? Dan is het slim om een diamantair om hulp te vragen. Deze mensen weten precies waar ze op moeten letten, en zullen de mooiste diamanten voor je vinden.

De slijpwijze van de diamant

De slijpwijze van de diamant

De wijze waarop een diamant geslepen is wordt ook wel de cut van de diamant genoemd. De meest populaire slijpwijze is de briljant geslepen diamantvorm. Deze vorm is dan ook zeer geliefd bij zowel kopers als verkopers. Toch heeft de vorm van een diamant niet zo heel veel invloed op de waarde. De twee belangrijkste criteria voor diamanten zijn de afwerking en de symmetrie. De afwerking zorgt er namelijk voor dat de diamant fijn in de hand ligt, en geen vervelende punten of deuken bevat. De symmetrie maakt de diamant speciaal, en een goede slijpwijze zorgt ervoor dat de diamant fonkelt. Om de slijpwijze van een diamant te controleren is het belangrijk om de diamant in handen te houden voordat je hem koopt.

Het aantal karaat van een diamant

Wil je jouw diamant verkopen? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het aantal karaat. Dit wordt bepaald door het gewicht van de diamant. Helaas wordt een diamant niet gewogen in ponden of kilo’s. In plaats daarvan is er een gedetailleerd systeem met een puntentelling. Zo heeft een diamant van 1 karaat bijvoorbeeld 100 punten. Beschik je zelf niet over de benodigde meetapparatuur? Dan is het slim om een diamantair naar jouw diamant te laten kijken. Zo kun je vervelende misverstanden voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here