Home Blogs Zit ik goed op mijn bureaustoel? Dit zijn de meest voorkomende werkhoudingen

Zit ik goed op mijn bureaustoel? Dit zijn de meest voorkomende werkhoudingen

5328
DELEN
Zit ik goed op mijn bureaustoel Dit zijn de meest voorkomende werkhoudingen

Je hoort het vaak: het is ontzettend belangrijk dat je de juiste soort bureaustoelen aanschaft. Dit mag misschien wat kosten, maar dat heeft uiteindelijk wel een positief effect op je gezondheid. Een juiste werkhouding kan immers een groot verschil maken. Maar zelfs met de juiste bureaustoel is dit vaak nog een probleem. Wat is dan de juiste werkhouding achter je computer? En hoe gaat het bij veel mensen fout?

Voorover gebogen werkhouding

Deze werkhouding komt vaak voor bij mensen die geconcentreerd achter hun computer of laptop werken. Omdat ze met hun gedachten ergens anders zijn, namelijk bij welke taak ze ook aan het uitvoeren zijn op het scherm, denken ze niet aan een juiste zithouding. Hun intense focus laat ze voorover leunen. Dit zorgt voor een stijve nek, omdat de spieren daar meer moeite moeten doen om het gewicht van het hoofd te dragen, en pijn in de dijen, omdat de bloedtoevoer daar afgeremd wordt. Herken je dit? Probeer dan, ook als je geconcentreerd bezig bent, met je rug recht en tegen de achterkant van je bureaustoel aan te zitten.

Met een kromme rug

Vaak nemen mensen deze zithouding aan wanneer ze achter een laptop zitten met een scherm dat eigenlijk te laag is. Doordat ze het niet goed kunnen zien, krommen ze hun rug en strekken hun nek. Kortom, ze wringen zich in allerlei ongezonde bochten om toch te kunnen lezen wat er op hun scherm staat. Klachten aan de rug, nek, schouders, en zelfs aan de armen ontwikkelen zich vaak na het langdurig aanhouden van deze werkhouding. Een oplossing is het verhogen van het laptopscherm, bijvoorbeeld door een speciaal laptopstandaard, en het bewust blijven zitten met een rechte rug.

Achterover gebogen werkhouding

Wanneer je een of meerdere grote computerschermen hebt, is dit scenario je misschien bekend. Je gaat achterover zitten zodat je een goed overzicht hebt over alle informatie voor je. Soms is deze houding ook te vinden bij mensen die op een tablet aan het werk zijn. Hoewel dit laatste op de lange termijn is af te raden, omdat het voor zere en vermoeide armen kan zorgen, is de werkhouding vrij gezond. Je rug en nek krijgen voldoende ondersteuning van je bureaustoel. Misschien niet de handigste houding als je werk moet produceren in plaats van informatie opnemen, maar toch valt er wat van te leren.

RSI

Een ernstig gevolg van het lang en regelmatig zitten in ongemakkelijke en ongezonde posities is RSI, of Repetitive Strain Injury. Vooral in de laatste jaren, waarin werk op een laptop of computer vaker regel dan uitzondering is, krijgen steeds meer mensen hier last van. RSI komt het meest voor in je schouders, nek, armen, polsen, en vingers. Hoe erger de pijn, hoe lastiger het is om er weer van af te raken. Met andere woorden, beter voorkomen dan genezen. Daarom is een gezonde werkhouding, zeker bij langdurig of regelmatig terugkomend werk, ontzettend belangrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here