Home HR Zijn jouw monteurs voorbereid op de snel veranderende markt?

Zijn jouw monteurs voorbereid op de snel veranderende markt?

1396
DELEN
monteurs

Technisch personeel wordt steeds schaarser. Als je als bedrijf afhankelijk bent van je monteurs is het belangrijk dat je ze ook voorbereidt op hun werk. Want de markt is altijd aan verandering onderhevig. Bereid je monteurs daarom op de juiste manier voor. Denk niet alleen aan kennis, maar ook aan andere vaardigheden.

Veranderende markt

De rol van een monteur is decennialang eenvoudig geweest. Als er een storing optreedt, kom jij deze verhelpen. Bovendien voer je periodieke onderhoudsbeurten uit. Maar de klantenkring verandert steeds meer. De druk om te produceren wordt steeds hoger. Ondanks dat de economie behoorlijk groeit, staan de prijzen nog altijd onder druk. Daarom kunnen veel bedrijven onderhoudskosten slecht gebruiken. Dit zorgt ervoor dat veel monteurs meer druk om te presteren voelen bij klanten.

Vakkennis is goud waard

Naast de basisvaardigheden die je moet kunnen uitvoeren als monteur, is je vakkennis goud waard. De technologieën evolueren in een hoog tempo. Dan is het hard werken om bij te blijven. Daarbij wordt er overal nog gebruik gemaakt van oude installaties. Voor de jonge generatie monteurs is het niet eenvoudig om dit eigen te maken. Terwijl de oudere generatie eerder moeite heeft om nieuwe technieken te leren. Mix deze generaties daarom door elkaar zodat ze van elkaar leren.

Mechanica/elektronica/software

De tijd dat een installatie vrijwel helemaal mechanisch werkte is lang geleden. De aandrijving van de meeste bewegingen gebeuren nu elektronisch. Daarbij is de aansturing van de elektronica steeds meer een taak voor de software. Deze software vereist weer computers of industriële besturingen om te functioneren. Monteurs moeten geschoold worden om een combinatie van mechanica, elektronica en software te weten. Dit is in de meeste branches de enige manier om te specialiseren.

De invloed van automatisering

In het afgelopen decennia is automatisering een belangrijk item geworden. Het neemt niet alleen de plaats in van productiepersoneel, maar het creëert ook banen. Maar deze banen zijn wel anders. Automatiseringsoplossingen moeten bedacht, geproduceerd en onderhouden worden. Dit heeft voor de meeste vakgebieden gezorgd dat er veel meer van het technische personeel wordt verwacht. Als je monteurs hier mee te maken hebben is opleiding cruciaal, want zeker op het gebied van automatisering gaan de ontwikkelingen erg snel.

Commerciële rol van monteurs

Naast de technische kennis en vaardigheden, wordt de rol van monteurs steeds commerciëler. Want juist op de werkvloer ervaar je de behoefte van de klant beter. Is er een nieuwe machine nodig, dan hoort een monteur dat vaak het eerst. Daarnaast kan een monteur, met zijn kennis en ervaring, een klant op technisch vlak goed adviseren. Als hij daarnaast zijn werk naar tevredenheid doet, zal een klant eerder een installatie afnemen bij het bedrijf waar de monteur werkt. Het is wel duidelijk dat een servicedienst ontzettend belangrijk is voor de commercie.

De markt verandert voor monteurs omdat er meer en een bredere vakkennis nodig is. Daarnaast wordt het technisch niveau anders door de automatisering. Bovendien wordt de rol van monteurs steeds commerciëler. Zijn jouw monteurs daar al op voorbereid?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here