Ben je beginnend ondernemer? Dan is het belangrijk om je administratie op orde te hebben. Zodra je namelijk inzicht hebt in je cijfers is de kans op succes veel groter. Als je inzicht hebt in je financiën weet je precies hoe je er voor staat en kan je makkelijker bijsturen wanneer nodig. Hieronder 6 tips om je administratie op orde te krijgen.
Strak op de facturen
Het is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel geld je op je rekening hebt, je moet ook weten welke facturen er (nog) betaald moeten worden. Zo kom je aan het einde van de maand niet voor verrassingen te staan.
Vergelijk
Doelen stellen motiveert. Maak elke maand tijd vrij om je cijfers van de voorgaande maanden naast die van de huidige maand te leggen. Dit vereenvoudigd het doelen stellen en maakt het ook realistischer om deze te behalen.
Houd een agenda bij
Noteer belangrijke betalingsdata in je agenda. Als je de agenda naast je boekhouding legt heb je nog meer nuttige data voor de toekomst. Zo kan je makkelijker bijsturen en beslissingen nemen.
Ken je verantwoordelijkheid
Voor de belastingdienst ben jij degene die in the end verantwoordelijk is voor de juiste administratie en tijdige aangifte. Het uitbesteden van je boekhouding wil dus nog niet zeggen dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Zoek daarom altijd een boekhouder of accountant die echt bij jouw bedrijf past en waar je een goed gevoel bij hebt.
Richt een dashboard in
Veel ondernemers hangen het succes van hun onderneming op aan het aantal volgers of likes op hun sociale media kanalen. Natuurlijk is het leuk om dit bij te houden, maar jouw financiële dashboard moet leidend zijn. Natuurlijk geven sociale media cijfers wel extra inzichten, maar leg deze altijd naast je financiële data om dit te vergelijken.
Benchmarking
Heb jij je administratie op orde, dan is het zeer raadzaam om je jaarrekening eens te vergelijken met soortgelijke bedrijven. Online kun je verschillende benchrapporten vinden. Ook via de Kamer van Koophandel kun je (tegen betaling) jaarrekeningen opvragen. Hier staan overigens alleen BV’s op en een jaarrekening laat de achterliggende beslissingen natuurlijk niet zien.