Home Tips Zakendoen met Oekraïne: 4 tips

Zakendoen met Oekraïne: 4 tips

401
DELEN
Zakendoen met Oekraïne 4 tips

Zakendoen met het buitenland biedt mooie kansen. Binnen de EU bestaan er weliswaar culturele verschillen, maar is er ook regelgeving die het drijven van handel met andere EU-landen makkelijk maakt ten opzichte van zakendoen met landen buiten de EU. Een goed voorbeeld daarvan is Oekraïne: een land dat met de hulp van een transportspecialist als Himex Logistics wel binnen handbereik ligt, maar ook buiten de EU valt en natuurlijk zijn eigen handelscultuur erop na houdt. We geven een aantal tips voor zakendoen met Oekraïne.

Volledige vooruitbetaling

Ga je leveringen doen aan een klant in Oekraïne, dan is verstandig om dit te doen op basis van volledige vooruitbetaling, tenzij je al een langdurige relatie met de klant hebt en er een gedegen basis van vertrouwen is. Het is aanzienlijk ingewikkelder om een conflict over leveringen en betalingen uit te vechten buiten het Europees recht, dus het gaat om een stukje zelfbescherming.

Tolk of vertaler

Bij het zakendoen zijn de details belangrijk. Miscommunicaties kunnen immers voor economische schade zorgen. Omdat de kennis van het Engels varieert onder Oekraïners en je er vanwege de taalbarrière niet blind vanuit moet gaan dat je elkaar ook echt honderd procent begrijpt, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de diensten van een tolk of vertaler. Zo kun je miscommunicaties voorkomen.

Onvoorspelbare toepassing van regels

Houd er rekening mee dat de toepassing van regels en overheidsmaatregelen die van kracht of van invloed kunnen zijn op jouw handelsproces met Oekraïne niet altijd voorspelbaar hoeft te zijn. Waar in de EU de regels vastliggen en voor de hele zone gelden, gaat Oekraïne zelf over zijn regels. Dat betekent dat er ook aan getornd kan worden. Hoewel het moeilijk is om hier echt helemaal op voorbereid te zijn, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je informatie zo actueel mogelijk is én om rekening te houden met mogelijke vertraging van leveringen.

Etiket in de juiste taal

Etiket in de juiste taal

Breng je een product op de Oekraïense markt? Dat moet het etiket in veel gevallen in het Oekraïens zijn en mogelijk zelfs de regionale taal of minderheidstaal bevatten. Russisch wordt bijvoorbeeld ook veel gesproken in Oekraïne. Andersom geldt voor het importeren van Oekraïense producten hetzelfde.

Als je al deze zaken op orde hebt, kun je het daadwerkelijke transport van en naar Oekraïne regelen om ervoor te zorgen dat ook het logistieke deel in orde komt. Een goede transportpartner met ervaring in Oekraïne is daarvoor de beste keuze om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here