Home Financieel Zakelijke overnachting: 3 zaken om over na te denken

Zakelijke overnachting: 3 zaken om over na te denken

2192
DELEN
Zakelijke overnachting

Soms moet je voor je werk op een locatie ver van huis aanwezig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een meeting of vergadering hebt of een etentje met een zakelijke partner. Soms liggen deze locaties ver van huis en is het noodzakelijk om een zakelijke overnachting te boeken. Dit heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het voordeel is dat je vaak in een luxehotel terecht komt. Nadeel is dat niet alle kosten aftrekbaar zijn. Waar moet je nu echt goed over nadenken voordat je een zakelijke overnachting boekt? Wij hebben deze punten op een rijtje gezet!

Niet alles is aftrekbaar

Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu precies aftrekbaar is en wat niet. De hoofdregel is: ‘Alle kosten die nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming zijn aftrekbaar’. Dit is nogal breed en kosten voor bijvoorbeeld slapen en eten zijn discutabel aangezien je immers altijd moet slapen en eten of je nu aan het werk bent of niet. Vandaar dat de Belastingdienst besloten dat enkele reis- en verblijfskosten gedeeltelijk aftrekbaar zijn. Deze kosten zijn:

  • Voedsel, drank, genotmiddelen (bijvoorbeeld sigaretten)
  • Representatie (geschenken, borrel, etentje)
  • Congressen, seminars, studiereizen (inclusief reis- en verblijfkosten)

Een hotelovernachting valt hier niet onder en is dus wel volledig aftrekbaar. We zullen een voorbeeld geven om het iets duidelijker te maken:

Stel je slaapt in dit chique hotel in Apeldoorn en je haalt de volgende ochtend een ontbijtje bij de bakker om de hoek. Dan is de overnachting wel volledig aftrekbaar en het ontbijt niet. Houdt hier dus rekening mee als je zakelijk gaat overnachten!

Zakelijke reisverzekering

Een privévakantie is automatisch meeverzekerd als je een doorlopende reisverzekering hebt. Een zakelijke reis is dat vaak niet. In sommige gevallen zul je een aparte zakelijke reisverzekering af moeten sluiten. Deze verzekeringen zitten iets anders in elkaar en we raden je dus aan om van tevoren goed onderzoek te doen. Dit kan in de meeste gevallen online.

Lees ook: Op zakenreis met je relaties? Met deze 5 trips zorg je voor een uitstekende indruk!

Organiseer de bonnen en facturen

Zoals je op het begin al hebt kunnen lezen zijn niet alle kosten volledig aftrekbaar. Daarom is het belangrijk om voor jezelf het overzicht te bewaren. Je zult namelijk, als je besluit kosten af te trekken, dit moeten kunnen bewijzen. Bewaar dus alle bonnetjes en noteer informatie. Denk bijvoorbeeld aan dingen als: Wie at er mee? Welk zakelijk nut had de activiteit? Ook bonnen van bijvoorbeeld de benzine, de trein of andere extra kosten dien je allemaal te bewaren.

Boek jij weleens een zakelijke overnachting? Zo ja, wat vind je daarvan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here