Home Tech Wifi repeaters: ideaal voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker

Wifi repeaters: ideaal voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker

2270
DELEN
wifi

Het versterken van je wifi signaal kan op diverse manieren. Een manier is de aanschaf van een wifi repeater. De gebruiksvriendelijkheid en de prijs maken de wifi repeater een geliefde manier om het signaal te versterken. Er zijn echter meer, betere (en vaak ook duurdere) opties beschikbaar.

Niemand had het twintig jaar geleden voor mogelijk gehouden of het zich überhaupt voor kunnen stellen, maar anno 2017 is het ontbreken van een wifi signaal – of een zwak(ker) wifi signaal- een van de grootste ergernissen in een mensenleven. Zonder wifi lijkt het wel alsof de wereld ophoudt te bestaan, slaat de verveling genadeloos toe en lijkt een leven zonder gamen en surfen op internet voor velen van ons een tamelijk doelloos bestaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig hulpmiddelen om dat signaal te versterken. Een van die middelen is dus een wifi repeater, ook wel ‘range extender’ genoemd. Dat is overigens iets anders dan de ook vaak gebruikte wifi versterker.

Signaal te zwak

Als meerdere mensen op hetzelfde moment gebruikmaken van een wifi netwerk, wil het signaal nogal eens verzwakken. Het wifi signaal kan ook ‘gewoon’ zwak of zwakker zijn en ook de muren van je huis kunnen direct invloed hebben op de sterkte van je signaal, net als de aanwezigheid van andere apparatuur. Ook binnen een en dezelfde woning wil nog weleens verschil zijn in de sterkte van het signaal. Bovendien heeft een router nou eenmaal een bepaald maximaal draadloos bereik, doorgaans tot een meter of vijftien. Daarnaast is een routersignaal ook nog eens horizontaal georiënteerd. Een huis met verdiepingen kan door enkel een router slechts zelden perfect bediend worden. In dit soort (en andere) gevallen biedt de wifi repeater uitkomst.

Wifi repeater

Een wifi repeater helpt je het signaal te versterken in een ruimte waar het signaal zwak is. De wifi repeater wordt in het stopcontact gestoken, pikt vervolgens het wifi signaal op en, de naam zegt het al, herhaalt als het ware dat signaal. Wifi repeaters zijn op eenvoudige wijze te configureren en een wifi repeater is overal te gebruiken. Je plaatst ze heel simpel in elk gewenst stopcontact. De wifi repeater wil in bepaalde gevallen ook in de buitenlucht een versterkende werking hebben. Wil je op een mooie lentedag buiten zitten en is het signaal eigenlijk wat te zwak, plaats dan de wifi repeater in het stopcontact in uw huis het dichtst gelegen bij de plek waar u wilt gaan genieten van de zon (en dus van wifi). Ook voor kamers op de eerste verdieping die normaliter een wat zwakker signaal hebben, is de wifi repeater een prima oplossing. Een wifi repeater is ook al handig als je van plan bent online te streamen in je huiskamer.

Werking van een wifi repeater

Een kind kan de was doen, zo lijkt het dus. De werking van een wifi repeater is echter toch wel iets gecompliceerder als beschreven. In feite kun je een wifi repeater het best vergelijken met een draadloze router, al heeft een router krachtigere hardware en grotere ingebouwde antennes. Daardoor is het signaal ook sterker en meer stabiel. De repeater kenmerkt zich juist door de kleinere onderdelen, al is het doorverbinden of doorvoeren van het signaal identiek aan de wijze waarop een router dit doet. De wifi repeater geldt als ontvanger en verzender tegelijk en over die eigenschap beschikt de router dus ook, al wordt die qua software niet gebruikt. Een repeater krijgt het wifi signaal binnen, dat signaal wordt intern verwerkt en omgezet in een krachtig(er) signaal. Hetzelfde signaal is er ook als de wifi repeater niet is verbonden met de router. Het wil wel eens voorkomen dat het bereik na gebruik van de repeater erg sterk is, maar dat je toch slecht het internet op komt. Dan is de kans zeer aannemelijk dat het apparaat op een minder gunstige plek is geplaatst. Een plek waar het signaal van de router niet helemaal goed ontvangen kan worden.

Waar bij gebruik van een wifi repeater wél rekening mee gehouden moet worden, is de niet onbelangrijke factor snelheid. Omdat het signaal dus als het ware herhaald wordt, is de verbinding uiteraard nooit zo snel als het signaal dat uit de router komt. Vooral gamers merken dit meteen, de ‘normale’ gebruikers zullen de verminderde snelheid vaak niet of nauwelijks opmerken. Ook mensen die vaak of voortdurend internet gebruiken, zullen zeker iets van de afname van snelheid merken.

Plugs

In het scala aan mogelijkheden om het wifi signaal te versterken, geldt de wifi repeater overigens niet als de beste denkbare oplossing, wél als de meest handige en ook goedkoopste. Vooral het inleveren van snelheid wordt door deskundigen als storend ervaren. Zij raden eerder een access point aan. Nadeel daarvan is echter weer dat de configuratie lastiger is en je moet – als je bijvoorbeeld op de eerste verdieping een sterker signaal wenst – daar dan wel een ethernetkabel moet hebben liggen of daar beschikken over een extra, vaste internetaansluiting. Ook homeplugs of powerlines zijn goede alternatieven. Vooral voor de veelvraten van draadloos internet. Met plugs of powerlines verlies je namelijk aanmerkelijk minder snelheid, al zijn ze wel weer (behoorlijk) duurder dan de wifi repeaters.

Router

Dan nog iets dat het overdenken waard is als je van plan bent een wifi repeater of versterker aan te schaffen. In de praktijk blijkt namelijk dat het niet vanzelfsprekend is dat repeaters met alle draadloze routers overweg kunnen en je dus helpen je signaal te verbeteren. Ook als je een universele repeater aanschaft, blijft de kans bestaan dat de samenwerking met de router niet tot stand wil komen. Let wel: dit gebeurt wel eens en is dus eerder uitzondering dan regelmaat. Op internet worden alle soorten en maten repeaters met elkaar vergeleken en is ook te vinden welke repeater niet werkt met een aantal specifieke routers.
Kortom: voor de gemiddelde gebruiker – en dus niet voor de gamer en hij of zij die continu gebruik wil maken van internet – is een wifi repeater hét ideale middel om je signaal te versterken. Vooral de eenvoudige wijze waarop dit via een repeater bewerkstelligd kan worden, spreekt (net als uiteraard de prijs) aan. De gamers zijn met een alternatief beter af. Al moeten ze dan dus wel behoorlijk dieper in de buidel tasten en duurt het iets langer voor een betere signaal een feit is. Het is maar net hoeveel moeite je er voor wilt doen en hoeveel geld je er voor over hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here