Ben je wel eens benadeeld door een klant die zijn factuur niet betaalt? Dan weet je hoeveel gedoe dit kan opleveren. Zeker bij grotere bedragen kan het voor flinke hoofdpijn zorgen. Hoe wapen je jezelf tegen dit onrecht? De eerste stap is om onbetaalde facturen niet te negeren en je debiteur periodiek te blijven herinneren. Als dit op niets uitloopt, wacht dan niet te lang met het uitbesteden van je incasso. Er zijn in incassoland drie soorten spelers. In dit artikel lees je over de verschillen en de bevoegdheden van een incassobureau, deurwaarder of incasso advocaat.
Eigen inspanning
Natuurlijk probeer je eerst zelf jouw eigen facturen betaald te krijgen. Hieronder tref je enkele tips aan die je zelf kan gebruiken om (sneller) betaald te worden voor jouw geleverde diensten:
- Stuur na 2 dagen een betalingsherinnering als een factuur niet is betaald binnen de betalingstermijn;
- Als er nog steeds niet wordt betaald, bel dan met je opdrachtgever en probeer betalingsafspraken te maken. Bevestig de afspraken daarna via de mail;
- Stuur een aanmaning zodra je merkt dat de betalingsafspraken niet worden nagekomen.
Als na deze stappen nog steeds niet wordt betaald, wacht dan niet te lang met het uit handen geven van een incasso. ZZP-ers denken vaak onterecht dat het erg kostbaar is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De meeste incassopartijen werken namelijk op basis van een no cure no pay regeling, waardoor je eigenlijk niets te verliezen hebt. Bij no cure no pay betaal je namelijk niet als de vordering niet wordt geïncasseerd.
Incassobureau, deurwaarder of incasso advocaat?
Hebben je eigen inspanningen niet gewerkt en wil je een externe partij inschakelen, dan zie je in het incasso-landschap dat er verschillende spelers actief zijn. De dienstverlening van de verschillende partijen lijkt op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Wanneer je op zoekt ben naar een incassopartner die jouw onbetaalde factuur kan incasseren, dan is het handig als je de verschillen vooraf weet. Zo voorkom je verrassingen achteraf, zoals een lange doorlooptijd of hoge kosten.
Incassobureau
De primaire taak van een incassobureau is vorderen van onbetaalde facturen via een brief of de telefoon. Het doel is wanbetalers alsnog te laten betalen. Tot een bedrag van 25.000 euro mag een incassobureau – net als iedere burger – zelf procederen, maar een incassobureau kan zelfstandig weer geen beslag leggen of een faillissement aanvragen. Ook juridisch complexe zaken kunnen beter niet door een incassobureau worden behandeld omdat diepgaande kennis van het Nederlands recht doorgaans ontbreekt. De kwaliteit van geleverde diensten door incassobureaus wisselt sterk, want iedereen kan een incassobureau beginnen en zich bij de KvK inschrijven. Het is ook geen beschermd beroep. Let dus goed op klantenreviews en doe vooraf je huiswerk om te voorkomen dat je in zee gaat met een incasso-cowboy.
Deurwaarder
Een deurwaarder wordt vaak geassocieerd met het betekenen (overhandigen) van dagvaardingen en met beslaglegging op een (in)boedel of rekening. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de ambtshandelingen die alleen een deurwaarder mag uitvoeren. Deurwaarders die ook incassodiensten aanbieden, mogen echter – net als een incassobureau – procederen tot 25.000 euro en zullen zodra het complexer wordt, een gespecialiseerde advocaat inschakelen. De incasso-werkzaamheden houden net als bij een incassobureau in dat er aanmaningen worden verstuurd en dat er telefonisch contact wordt opgenomen om te betalen. Daadwerkelijk beslag leggen kan pas na een vonnis van de rechter of in samenwerking met een advocaat. Bij het indienen van een incassozaak zal beslaglegging in eerste instantie dus niet tot de mogelijkheden behoren. Hetzelfde geldt voor een faillissementsaanvraag als incassomiddel, waarvoor ook een advocaat verplicht is.
Incasso advocaat
Een incasso advocaat tenslotte mag het volledige incassotraject begeleiden en eventueel een conservatoir beslag leggen of zelfs het faillissement van een wanbetaler aanvragen. Incasso advocaten werken veelal in het zakelijke segment en staan met name bedrijven bij. Door de inhoudelijke kennis van het Nederlands recht en hun proceservaring kunnen incasso advocaten doorgaans succes boeken in moeilijkere incassozaken. Als de vordering boven 25.000 euro uitkomt, dan heb je altijd een incasso advocaat nodig. Overigens is het niet zo dat advocaten alleen zaken oppakken waar de belangen groot zijn: vanaf een factuur van 250 euro kan het al de moeite waard zijn om de vordering uit handen te geven aan een incasso advocaat.
Tips bij het inschakelen van een incassopartij
Als ZZP-er ben je gelukkig niet dagelijks bezig met wanbetalers. Heb je toch een keer onverhoopt een wanbetaler aan de hand, verdiep jezelf dan goed in hoe incasso werkt. Hieronder tref je enkele tips aan om rekening mee te houden bij het inschakelen van een incassopartij:
- Bepaal wat een geschikte partij is op basis van de bijzonderheden van jouw incassozaak
- Vraag naar de werkwijze en hoe er met jouw debiteur – die soms nog steeds klant is – wordt omgegaan.
- Informeer naar de eventuele kosten.
- Vraag aanbevelingen op van bestaande klanten
- Doe onderzoek naar de online ervaringen (reviews) van andere klanten
We hopen je hiermee op weg te hebben geholpen met het aanpakken van jouw wanbetalers.