Home HR Werknemers die vaker pauze nemen zijn productiever

Werknemers die vaker pauze nemen zijn productiever

2142
DELEN

Pauze nemen is heel belangrijk. Wanneer je te lang geen pauze neemt van je werkzaamheden, dan krijg je snel last van concentratieproblemen. Veel bedrijven hebben een bepaald pauzeplan. Dit wil zeggen dat alle werknemers op vaste tijden pauze hebben. Ook kan het zijn dat bepaalde ploegen elkaar afwisselen met de pauze, maar uiteindelijk zit er voor iedereen evenveel tijd tussen de pauzes. Het nadeel is dat dit pauzeplan bij veel bedrijven zorgt voor een afname van de productiviteit zonder dat de ondernemingen het zelf weten.

Het gemiddelde pauzeplan

In bedrijven waar gewerkt wordt van 08.00 tot 17.00 uur ziet het pauzeplan er vaak als volgt uit: een kwartier pauze van 10.00 tot 10.15 uur. Een half uur pauze van 12.00 tot 12.30 uur. Een kwartier pauze van 15.00 tot 15.15 uur. Bedrijven die van 08.00 tot 18.00 uur functioneren houden vaak gelijke tijden aan, maar bieden de werknemers een pauze van een uur tussen de middag. In beide gevallen ziet het pauzeplan er niet erg goed uit met het oog op de productiviteit van de medewerkers.

Meer pauzes laten de productiviteit groeien

Te lang achter elkaar werken zorgt voor een sterke afname van de productiviteit. Het bedrijf DeskTime heeft onderzoek gedaan naar de effecten van pauze op de productiviteit en kwam met een verrassende conclusie. Het is namelijk zo dat mensen die 52 minuten achter elkaar werken en vervolgens 17 minuten pauze houden op een dag meer gedaan krijgen dan mensen die het eerder genoemde pauzeplan of een vergelijkbaar plan volgen. Het schijnt voor de productiviteit dus heel goed te zijn om ieder uur een kwartiertje (ongeveer) weg te stappen van de werkzaamheden.

Nederlandse bedrijven voelen er niks voor

Nederlandse ondernemingen vinden het niet nodig om het pauzesysteem aan te passen. Dit is zonde, want in landen waarin het pauzeplan van DeskTime is doorgezet wordt daadwerkelijk ervaren dat er meer gedaan wordt op een werkdag. In Finland zijn er bijvoorbeeld veel bedrijven te vinden die het voorgestelde plan volgen en deze bedrijven staan er nu beter voor dan vóór de invoering van het pauzeplan.

Een 69 minuten cyclus is het meest effectief

Er zijn bedrijven die iets afwijken van het pauzeplan. Deze bedrijven hebben bijvoorbeeld ingevoerd dat er na ieder vol uur werken vijf minuten pauze mag worden gehouden. Vervolgens wordt er in de lunchpauze iets langer gepauzeerd. Ook dit systeem heeft een goede werking op de productiviteit. Toch is de 69 minuten cyclus volgens het bedrijf DeskTime het meest effectief, dus 52 minuten intensief werken en vervolgens 17 minuten pauze houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here