Home Branches Werken in de industrie is leuker dan je denkt

Werken in de industrie is leuker dan je denkt

1448
DELEN
werken in de industrie

Als je als jongere een studiekeuze maakt, kies je voor het vak wat je leuk vindt. Dit is meestal niet gebaseerd op de situaties in verschillende branches. Terwijl er vaak een tekort aan jonge vakmensen in bepaalde vakgebieden is. En in theoretische vakken studeren veel meer mensen af dan in de praktische vakken. Een branche die dit als probleem ervaart, is de techniek. Met name in de industrie is er een groot tekort aan toekomstige vakmensen.

Werken in de industrie

Veel industriële bedrijven willen jongeren opleiden om zo meer jonge vakmensen te creëren. Het werk in de industrie wordt gekenmerkt door de trend van automatiseren en digitaliseren. Dit betekend dat systemen die altijd mechanisch of elektrisch aangestuurd werden, nu vaak door software worden bediend. En dit vraagt om een hele andere vakman dan in de afgelopen decennia nodig is geweest.

Werken met computers

Het aansturen van mechanische en elektrische constructies gebeurd steeds vaker d.m.v. software. Dus werken in de industrie houdt ook in dat je werkt met computers. Naast de gewone computers waarmee je ontwerpt en programmeert, zijn er ook industriële computers. Hiervan zijn vele soorten, maten en type besturingen in mogelijk. Voor iedere situatie is er een systeem het meest geschikt. Als je hier mee gaat werken is vakkennis nodig van zowel de constructie, aansturing en programmering.

Werken met je handen

Uiteraard is werken in de industrie ook je handen uit de mouwen steken. Er zijn vele functies waarbij je volop met je handen werkt. Dit gaat van het maken van constructies tot het elektrisch aansluiten van installaties. Maar ook van het controleren van machines tot installeren in het buitenland. Zaken als kwaliteit, procesverbetering en veiligheid zijn ook mogelijkheden om je mee bezig te houden. Juist een combinatie van het werken met je handen en de organisatie eromheen, maken het werken in de industrie leuker dan je denkt.

Techniek is uitdagend

Juist door de veelzijdigheid van het werk biedt de technieksector veel uitdaging. Veel bedrijven zijn op zoek naar jonge mensen die deze uitdaging aan willen gaan. Door de diversiteit van de techniek gaat het vaak om een combinatie baan. Dus niet alleen met je handen bezig zijn, maar ook met je brein. Daarnaast is de jeugd veel beter voorbereid voor een digitale toekomst. Als jongere zijn er daarom mogelijkheden om je ‘oudere’ collega’s met de nieuwe technologieën te leren werken.

Goed betaald werk

Voorop staat dat je werk moet doen wat je leuk vindt. Want je kunt nog zo veel betaald krijgen voor een baan, maar als het niet leuk is, is veel geld niet genoeg. Het voordeel van werken in de industrie is dat het wel om goed betaald werk gaat. De startsalarissen zijn gemiddeld hoog, en de arbeidsvoorwaarden zijn goed geregeld. Als je daarbij een afwisselende baan krijgt met veel uitdaging, is een toekomst in de techniek er één voor langere tijd.

Werken in de industrie is niet alleen het lassen en slijpen in een omgeving vol rook en dampen. Juist in deze veeleisende omgevingen is er veel geregeld voor het welzijn van de medewerkers. Daarnaast is van ontwerp tot oplevering een groep mensen nodig die zowel met de handen als met hun brein willen werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here