Home Tips Welke zorgverzekering kies je als ZZP-er?

Welke zorgverzekering kies je als ZZP-er?

993
DELEN
Welke zorgverzekering kies je als ZZP-er

Als ZZP-er moet je veel zaken regelen. Onder die zaken vallen ook allerlei verzekeringen die je af moet sluiten. Een verzekering die je altijd moet hebben, of je nu ZZP-er bent of niet, is een zorgverzekering. Je wil de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Waar moet je dan precies op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Begin bij de basis

Als ZZP-er ben je eigen baas en bij ziekte krijg je dus niet doorbetaald. Misschien had je in loondienst een collectieve zorgverzekering via je werkgever. Deze, en de bijbehorende korting, valt natuurlijk weg op het moment dat je niet meer in dienst bent.

Mocht je als ZZP-er ziek worden, dan wil je wel de hulp en steun van een zorgverzekeraar die je zo snel mogelijk weer op de been helpt. De premies verschillen per zorgverzekeraar, terwijl het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de service van de aanbieder.

Natura- of restitutiepolis?

Binnen de basisverzekering maak je de keuze tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Het voornaamste verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis is dat je bij de restitutiepolis vrije zorgkeuze hebt. In veel gevallen moet je de zorgkosten wel zelf voorschieten. Bovendien wordt meestal het gemiddelde tarief voor de behandeling vergoed.

Vanuit een naturapolis wordt enkel de zorg van gecontracteerde zorgverleners maximaal vergoed. Ga je naar een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract heeft, dan moet je een deel van de rekening zelf betalen.

Afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren kies je voor de polis die het beste bij je past. Je bent over het algemeen wel goedkoper uit met een naturapolis. Kies je voor een naturapolis? Dan is het verstandig om eerst na te gaan welke zorgverleners vergoed worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Aanvullende verzekering

Je wil natuurlijk zo min mogelijk per maand kwijt zijn aan je zorgverzekering. In dat geval is het enorm belangrijk dat je niet oververzekerd bent. Jaarlijks wordt op Prinsjesdag de inhoud van het basispakket voor het volgende jaar bekend gemaakt. Een basisverzekering dekt, zoals het zegt, alleen de basis. Je kunt er dus voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Verwacht je zorgkosten die niet vergoed worden door de basisverzekering? Dan is een aanvullende verzekering interessant. Bijvoorbeeld: je hebt fysiotherapie nodig. Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering. In dit geval doe je er dan goed aan om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een minimaal of maximaal eigen risico?

Iedereen heeft een verplicht eigen risico van € 385. Dit bedrag wordt afgetrokken van de eventuele zorgkosten die je vergoed krijgt. Het eigen risico kun je zelf verhogen tot maximaal € 885. In 2019 koos 13,1% voor een vrijwillig eigen risico. Van deze groep koos 75% voor het maximale bedrag van € 885, blijkt uit de Zorgthermometer van Vektis.

De vraag is waarom mensen dit doen en daar is een simpel antwoord op: bij een hoger eigen risico, betaal je maandelijks minder premie. Ben je er wel bewust van dat zorg pas na het bereiken van € 885 vergoed wordt. Het eigen risico verhogen is pas verstandig als je geen zorgkosten verwacht en het geld kunt missen.

Jij bent eigen baas

Je bent niet voor niets ZZP-er. Je bent eigen baas en dus ook vrij in de keuze van je zorgverzekering. Wil je het maximale uit je verzekering halen en het minimale besteden? Kijk dan kritisch naar de diverse aanbieders en kies enkel de zorg die je nodig verwacht te hebben. Zo ben je het goedkoopste uit en ben je niet oververzekerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here