Home Verzekeringen Welke zakelijke schadeverzekeringen heb jij nodig?

Welke zakelijke schadeverzekeringen heb jij nodig?

1229
DELEN
Welke zakelijke schadeverzekeringen heb jij nodig

Wanneer je onderneemt, ben je aan een aantal risico’s onderhevig. Zo kan een fout tijdens de werken schade toebrengen aan personen en bedrijven. Dat varieert van letselschade tot economische schade, maar heeft steeds een schadeclaim tot gevolg. Omdat dergelijke schadeclaims soms grote proporties kunnen aannemen, is het aan te raden om je hiervoor te verzekeren. Er bestaan verschillende schadeverzekeringen en ze zullen niet allemaal even belangrijk zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is voor de meeste zelfstandigen aan te raden. Deze aansprakelijkheidsverzekering zal de letselschade en materiële schade aan derden vergoeden wanneer jij een professionele fout maakt. Denk bijvoorbeeld aan de schade van een gehuurde machine die door jouw fout stukgaat. Maar het kan bijvoorbeeld ook een reddingslijn zijn voor het overlijden van een werknemer door een beroepsziekte.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wordt soms verward met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar het zijn echter geen synoniemen. Waar de eerste letselschade en materiële schade dekt, dekt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering de financiële schade bij het maken van een beroepsfout. Het kan bijvoorbeeld gaan om een jurist die een belangrijk document vergeten is op te sturen, waardoor het geschil verloren wordt. Er is dan geen sprake van materiële schade of letselschade, maar de klant kan nog steeds een schadeclaim indienen. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering zal de schade vergoeden.

Deze zakelijke schadeverzekering is vooral interessant voor bedrijven die intellectueel werk verrichten, vooral op administratief of juridisch gebied.

Zakelijke autoverzekering

Wanneer je een auto van de zaak hebt, ben je verplicht om de auto zakelijk te verzekeren. Deze WA-verzekering is verplicht voor elke zakelijke auto. Daarnaast kan je echter ook een (beperkte) casco toevoegen, net zoals een schadeverzekering voor inzittenden. Zeker bij een nieuwe wagen is een cascoverzekering altijd aan te raden. Ook wanneer medewerkers de auto gebruiken of indien het wordt gebruikt voor personenvervoer, is een extra schadeverzekering voor de inzittenden een must.

Inventarisverzekering

Er zijn verschillende manieren waarop je inventaris schade kan oplopen. Het gaat daarbij niet alleen om brand of overstromingen, maar ook om vandalisme, diefstal of lekkages. Omdat ondernemers vaak veel investeren in hun spullen, inrichting en machines, is een inventarisverzekering altijd aan te raden. Omdat de premie afhankelijk is van het verzekerde bedrag, is deze verzekering ook handig voor kleinere inboedels.

Andere handige schadeverzekeringen

Voor de meeste ondernemers zal bovenstaand verzekeringspakket al ruimschoots volstaan. Voor sommige andere ondernemingen blijft het evenwel belangrijk om ook een aantal specifieke verzekeringen af te sluiten. Dat is bijvoorbeeld het geval voor bouwbedrijven die zich kunnen verzekeren voor uitvoeringsfouten tijdens de bouwwerken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een speciale garageverzekering voor autodealers of een milieuschadeverzekering voor bedrijven met asbest.

Ten slotte moet je ook steeds een aanvullende rechtsbijstandsverzekering overwegen. Bij aansprakelijkheidsdiscussies horen per slot van rekening wel vaker lange en dure juridische procedures. De rechtsbijstandsverzekering zal de juridische kosten vergoeden. Hierbij kan je kiezen voor een enkele rechtsbijstandsverzekering die je aan een bepaalde verzekering koppelt (zoals de zakelijke autoverzekering), maar in de praktijk is een overkoepelende rechtsbijstandsverzekering vaak interessanter. Dan ben je voor alle juridische discussies verzekerd en krijg je vaak ook incassorechtsbijstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here