Home Blogs Welke verzekeringen sluit je af als beginnende ZZP’er?

Welke verzekeringen sluit je af als beginnende ZZP’er?

1655
DELEN

Als startende ZZP’er stap je in een wereld boordevol risico’s. Niet alleen is het moeilijk om vooraf in te schatten hoeveel winst je al dan niet zal maken, bovendien ben je ook zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van jouw verzekeringen. Op basis van de meest reële risico’s wordt best gekozen voor geschikte verzekeringen die deze risico’s kunnen dekken.

Verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Voor beginnende ZZP’ers lijkt het misschien nog niet zo relevant, maar toch moeten we nadenken over onze toekomst. Een ernstig ongeval of een slepende ziekte kan er immers voor zorgen dat we onze activiteiten niet meer kunnen uitoefenen. Zonder een uitkering wordt het heel moeilijk om het (financieel) hoofd boven water te houden. De premie ligt vrij hoog en heel wat startende ondernemers kijken daarom de kat nog even uit de boom. Onterecht: het is toch wel een heel groot risico die we maar beter niet nemen. Wil je echt de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering beperken? Dan kan je kiezen voor een verzekering passende arbeid waarbij de verzekeraar jou kan verplichten om een vervangende functie te accepteren. Sommige verzekeraars bieden ook een zogenaamde groeioptie die de verzekering laat meegroeien met jouw zaak: zo betaal je bij aanvang een lagere premie maar is er ook een kleinere dekking.

Verzekering tegen aansprakelijkheid

Net zoals je persoonlijk een andere partij schade kan berokkenen, kan dat ook tijdens de uitoefening van jouw professionele activiteiten. Aangezien schadeclaims hoog op kunnen lopen, verzeker je je maar beter tegen jouw aansprakelijkheid. In de eerste plaats denken we aan de verzekering die onze aansprakelijkheid bij het besturen van onze wagen (verzekering Auto Wettelijke Aansprakelijkheid) dekt maar bovendien zijn er ook andere aansprakelijkheidsverzekeringen. In de praktijk kan je kiezen voor volgende professionele aansprakelijkheidsverzekeringen:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: altijd aangeraden voor ZZP’ers die zelf producten produceren, producten verkopen onder een eigen label of producten importeren van buiten de EU en hier verkopen. Dankzij de dekking algemene bedrijfsaansprakelijkheid is deze formule echter ook voor andere ZZP’ers interessant;
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen: vooral interessant voor adviserende beroepen zoals consultants of accountants;
  • Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering: geschikt voor zij die goederen vervoeren voor anderen.

Rechtsbijstandsverzekering

De kosten van een juridische procedure kunnen al snel de hoogte inschieten. Toch is zo’n juridische procedure lang geen uitzondering. Stel bijvoorbeeld dat een klant weigert jouw facturen te betalen, er een probleem is met een levering of met de garantie van een bepaald product. De rechtsbijstandsverzekering zal dan tussenkomen in de gerechtelijke kosten en de kosten van een advocaat. Als startende ZZP’er kan je de verzekeringspremie beperken door te kiezen voor een formule met een langere wachttijd, zonder advocaat naar keuze of door een hogere franchise. Dat hoeft geen probleem te zijn indien je ook zelf over goede algemene voorwaarden en/of leveringsvoorwaarden beschikt en je ze liet toetsen of aanpassen door een jurist.

Denk ook na over jouw pensioen

Of je al dan niet moet denken aan verdere pensioenopbouw is afhankelijk van verschillende factoren. De algemene regel luidt: na pensionering mag je inkomen met maximaal 30% afnemen. Maak daarom de som tussen het AOW, het reeds opgebouwde pensioen bij eventuele eerdere werkgever, het zelf opgebouwde pensioen en het aanspreekbaar eigen vermogen. Volstaat dat niet? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om toch een handig spaarpotje bij elkaar te scharrelen. Het is lang niet de enige optie maar een lijfrenteverzekering is zeker ook interessant. Eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met het gekende banksparen terwijl de winst wel sterker kan oplopen. Weet wel dat er een groter risico aan verbonden is: er is in Europa een depositogarantie van 100.000 euro per bank, voor verzekeraars bestaat zo’n garantie niet. Wel zijn de gestorte premies ook gewoon fiscaal aftrekbaar (box 1).

Tip: Vergelijk niet alleen de premie

Zowel de premies als de dekkingen kunnen sterk verschillen. Soms kan een premie bij een verzekeraar hoger uitvallen maar toch opmerkelijk minder uitsluitingsgronden bevatten. Ga daarom nooit zomaar uit van de prijs maar vergelijk iedere polis in al zijn details. Gaat het om zogenaamde groepspolissen speciaal voor startende ondernemers? Vaak zijn ze een stuk goedkoper maar maak ook hier de vergelijking met evenwaardige verzekeringsformules op maat van jouw onderneming. Door verzekeringen te vergelijken zal je niet alleen heel wat broodnodige euro’s kunnen besparen, bovendien kan je ze binnen jouw budget ook beter afstemmen op de reële risico’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here