Home Tips Welke kleuren moet je gebruiken of juist ontwijken op kantoor?

Welke kleuren moet je gebruiken of juist ontwijken op kantoor?

974
DELEN
Welke kleuren moet je gebruiken of juist ontwijken op kantoor

Verschillende elementen kunnen van invloed zijn op de sfeer van een kantoorruimte. De mate van ruimte en opgeruimdheid is er daar een van, maar ook de hoeveelheid en temperatuur van het licht en de aanwezigheid van planten zijn van invloed. Maar de snelste weg naar het bepalen van de sfeer in een kantoorruimte, is de kleur op de muren. Een goede lik verf kan veel doen. Maar dan moet je wel de juiste kleur kiezen die stimuleert in plaats van ontmoedigt en vriendelijk is voor de ogen. We geven een aantal tips.

Rood: actieve sfeer in de vergaderzaal

In de vergaderzaal wil je dat er spijkers met koppen worden geslagen. Daar moet dus een actieve sfeer heersen. De kleur rood ondersteunt dit. Het is een intense kleur die stimuleert dat er beslissingen gemaakt worden en zaken afgerond worden. Overdrijf niet door de hele vergaderzaal rood te schilderen, want dan maak je er een luxe hotelkamer van. Eén accentmuur is voldoende om actie te stimuleren.

Oranje: creativiteit tijdens brainstormsessies

Kun je oranje gebruiken zonder de bijsmaak van nationalisme of extreme koningsgezindheid? Als je het met mate gebruikt wel, in de vorm van accenten. Bijvoorbeeld door één muur oranje te schilderen. Dan wordt het een warme en vrolijke kleur die creativiteit oproept. We spraken hiervoor over een vergaderzaal waar knopen doorgehakt moeten worden. Oranje leent zich voor een ruimte waarin gebrainstormd wordt om tot creatieve ideeën te komen.

Geel: energiek en hartelijk

Geel is een stuk subtieler dan rood of oranje, en kan daardoor in grotere mate gebruikt worden. Het effect van deze kleur is dat het energie geeft. Een goede keuze dus voor kantoorruimtes waar hard gewerkt wordt en mensen wel een extra beetje energie kunnen gebruiken om de dag door te komen. Naast dat geel energie opwekt, is het ook een vrolijke en warme kleur. Daarmee leent zich ook voor ontvangstruimtes, waar het een vriendelijke uitstraling geeft. Ook in de kantine is het een optie, omdat geel ook eetlust opwekt.

Groen: duurzaam, positief en gezond

De kleur groen associëren we in deze tijd vooral met duurzaamheid. Dat is een thema dat alleen maar belangrijker aan het worden is in de maatschappij. Wil je uitstralen dat je bewust duurzaam bezig bent, dan sluit groen daar uitstekend bij aan. Daarnaast associëren we groen ook nog met al wat goed en positief is, en met gezondheid. In het licht van dat laatste zou groen ook de drang om te bewegen stimuleren. Op die manier kan het medewerkers ook stimuleren om gezond bezig te blijven en het zitten af en toe eens te onderbreken.

Blauw: productiviteit en wijsheid

Kleuren op kantoor

Heb je je ooit afgevraagd waarom blauw zo veel terugkomt in kantoren? Dit is omdat deze kleur de productiviteit zou verhogen. Maar het is ook de kleur van wijsheid. Blauw is daarmee een kleur die ‘serieus’ uitstraalt, voor ruimtes waar serieus gewerkt wordt met gevoel voor verantwoordelijkheid. Voor de sfeer doet het overigens niet veel goeds, en dat is wel iets om mee te nemen.

Kleuren om te vermijden

Nu we de kleuren besproken hebben die een positief effect kunnen hebben op kantoor, moeten we natuurlijk ook een aantal kleuren bespreken die contraproductief kunnen werken. Daarbij maken we eerst een kanttekening bij de bovengenoemde kleuren: zorg dat je niet voor een hele felle, wat al te sterke variant hiervan gaat. Dat gaat namelijk juist erg afleiden. Ga ook niet voor spierwit, want dit reflecteert licht. Het gevolg is een overdaad van licht die voor vermoeide ogen zorgt. Een combinatie van wit met een kleur is een beter alternatief. Donkere kleuren zorgen overigens voor een slaperig en somber gevoel. Grijs is een alternatief dat op zich chic kan zijn, maar waar je zeker ook niet te veel van moet gebruiken om te voorkomen dat je een saaie ruimte creëert.

Verf van Sigma

Als dit artikel je inspireert om de kwast ter hand te nemen in je bedrijfspand, dan raden we je aan om hierbij de verf van Sigma te gebruiken. Deze producent is al expert sinds 1972 en maakt uitstekende verf die ook voor jouw klus zeer geschikt is. Wil je een matte verf, dan raden we Sigma Sigmapearl Clean Matt aan. Deze is ook nog eens uitstekend te reinigen. Wil je op verschillende types muur en plafond kunnen schilderen, dan is de Sigma Sigmatex Superlatex Matt aan te raden. Wil je juist glans, dan is de duurzame, zijdeglanzende Sigma Sigmapearl Clean Satin muurverf een goede keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here