De laatste jaren springen er steeds meer kleine webshops uit de grond. Dat is hartstikke leuk, want allerlei leuke spullen waar je voorheen stad en land voor moest afstruinen kunnen nu met een paar klikken op jouw deurmat bezorgd worden. Maar waar laten deze kleine webshops hun voorraad? Een magazijn huren of kopen is immers doorgaans een prijzige aangelegenheid die niet voor kleine ondernemers weggelegd is. Ben jij zo’n kleine ondernemer met een webshop, dan hebben we een paar tips voor je.
Voorraad thuis bewaren
We snappen dat je het liefst je voorraad bij de hand hebt op de plek waar vanuit je werkt. Voor veel kleine webshops betekent dit simpelweg bij de eigenaar thuis. Nu kun je je afvragen of je eigen leefruimte in huis wil beperken door er spullen op te slaan die niet voor huishoudelijk gebruik bedoeld zijn. Wil je dit wel graag, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste zijn dat de omstandigheden waarin je je voorraad opslaat. Een garage of tuinhuisje lijkt handig, want dan liggen je producten niet in de weg in je huis. Maar in deze ruimtes kan het vochtig en koud zijn, wat je voorraad kan aantasten. Dat moet je proberen te voorkomen. Wat je ook zeker niet moet vergeten, is dat er altijd een risico bestaat dat er ingebroken wordt en (een deel van) je voorraad gestolen wordt. Dit is niet automatisch meeverzekerd met je inboedel. Loop hier je polis op na en verzeker je bij als schade aan of diefstal van je voorraad niet gedekt blijkt te zijn.
Externe opslagruimte
Een andere optie om je producten veilig onder te brengen, is om een opslagruimte te huren. Daarbij hoef je niet te denken aan een groot, duur magazijn, maar eigenlijk meer aan een soort garagebox die je kunt vullen met spullen die je thuis niet kwijt kunt. Deze vindt je op veel plekken in Nederland, of je nu opslagruimte in Venlo, Groningen of opslagruimte in Roermond zoekt. In het beste geval gaat het om panden die goed beveiligd zijn met camerabeveiliging, alarmering, brandbeveiliging en brandblussers. Ook is er vochtregulering die de opslagruimtes vochtvrij houden. Jij bent de enige die toegang heeft tot jouw persoonlijke opslagruimte. Zo wordt het risico op schade aan jouw goederen en eventuele andere opslag zoals inpakmateriaal en archieven geminimaliseerd, evenals de kans op inbraak en diefstal.
Magazijn
We zijn helaas niet allemaal bol.com, maar ook wanneer je omvangrijke materialen verkoopt of enorme partijen in huis hebt, ben je aangewezen op een groter magazijn om je voorraad in op te slaan. Ook hier geldt dat je beducht moet zijn op inbraak, diefstal en klimaatregulering. Waar inbrekers bij een opslagbox doorgaans deuren moeten forceren om bij jouw spullen te komen, kan het in een magazijn zo zijn dat er maar één keer toegang geforceerd hoeft te worden. Zorg voor een goede verzekering, maar houdt er rekening meer dat dit behoorlijk prijzig zal zijn.