Home Blogs Wat zijn de voordelen van een automatisch smeersysteem?

Wat zijn de voordelen van een automatisch smeersysteem?

1643
DELEN

Handmatig met de verfspuit smeren is een tijdrovende aangelegenheid. Zo’n handvetspuit zorgt vaak ook voor een gebrekkige of laattijdige smering, waardoor falende lagers diverse storingen veroorzaken. Natuurlijk blijft de handvetspuit soms nog steeds noodzakelijk, maar de voordelen van een automatisch smeersysteem kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen. Hieronder lees je wat die voordelen zijn en waarom een automatisch smeersysteem eigenlijk altijd de voorkeur moet krijgen. Onthoud wel dat de exacte voordelen tussen de verschillende automatische smeersystemen variëren. De juiste keuze maken, blijft dus belangrijk.

Voorkom storingen

Door het smeren te automatiseren voorkom je de problemen van een laattijdige of gebrekkige smering. Hierdoor omzeil je dat je machines falen en dat de volledige productie moet worden stilgelegd, waarna je op zoek moet gaan naar de oorzaak. Bij een automatische smering pak je het probleem preventief aan, waardoor je talloze problemen en hun economische gevolgen kan voorkomen. Bovendien hoeven er niet permanent onderhoudsmedewerkers in de buurt te zijn. Handig, want zo kan je ze ook elders in het bedrijf inzetten.

Twee soorten automatische smeersystemen, altijd efficiënter

Met een handvetspuit loop je het risico op falende lagers. Via een automatisch smeersysteem kan je dan weer een vroegtijdige lageruitval voorkomen, net zoals de bijhorende stilstand. Bovendien draait alles veel efficiënter en haal je het maximum uit de smering. Om dat helemaal te begrijpen is het belangrijk dat je weet hoe een automatisch smeersystem werkt. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen progressieve smeersystemen en parallelle smeersystemen. Het progressief smeersysteem pompt het vet via de leiding en de verdeelblok naar het juiste punt. Het parallel smeersysteem maakt daarnaast gebruik van doseurs die een nog exactere vetverdeling toestaan. De essentie is echter dat de vetpompen net voldoende smeervet naar de juiste plek sturen, waardoor je niet te veel en al zeker niet te weinig smeervet gebruikt.

Veilige oplossing

Een klassieke handvetspuit heeft als nadeel dat mensen handmatig smeerolie moeten aanbrengen. Hierdoor moeten zij zich soms in gekke bochten wringen, bijvoorbeeld omdat ze over materieel heen moeten kruipen en bevinden ze zich vaak in de buurt van gevaarlijke onderdelen. Dat nadeel heb je met een automatisch smeersysteem natuurlijk niet. Menselijke manipulaties zijn niet nodig en onnodige ongevallen worden voorkomen. Hierdoor draag je eenvoudig bij aan de veiligheid in je onderneming. Niet voor niets zijn ook arbodiensten voorstander van automatische smeersystemen.

Kostenbesparing

In de praktijk kan een automatisch smeersysteem zich eenvoudig en snel terugverdienen. Wij maakten even de berekening en daaruit blijkt dat je perfect een automatisch smeersysteem kan opbouwen voor zo’n 2.500 euro (prijzen: Ancotech Smeertechniek). De besparing? Die loopt vervolgens snel op.

Enerzijds zorgt minder uitval automatisch al voor een kostenbesparing, maar daarnaast lopen ook de werkuren terug en bespaar je al snel op de onderhoudskosten. Bovendien zijn je lagers ook nog eens minder snel aan vervanging toe en bespaar je tot 50% op smeervet. Ten slotte zorgt een optimale smering er ook nog eens voor dat jouw machine minder zal verbruiken, waardoor je de kostenbesparing vervolgens eveneens op jouw energierekening merkt.

Langere levensduur

Minder reparatie- en onderhoudskosten is mooi meegenomen, maar nog mooier is misschien wel dat je op die manier ook de levensduur van je machine verlengt. Onlogisch is dat niet, want ook de levensduur van pennen, bussen, lagers en fusees neemt toe. Zelfs wanneer je de machine niet gedurende de volledige levensduur inzet, pluk je er de vruchten van. De restwaarde van de machine neemt per slot van rekening eveneens toe, waardoor je het ook voor een hoger bedrag te gelde maakt. 

Beter voor het milieu

Niet alleen financieel maak je de juiste beslissing, maar ook ecologisch. Met een automatisch smeersysteem verbruik je per slot van rekening minder energie, wat altijd beter is voor het milieu. Daarnaast beperk je ook het olie-vetverbruik en wordt de afvalstroom in je onderneming kleiner. Besteed je de besparing bovendien ook nog even aan andere groene projecten? Dan zet je alvast een aantal mooie stappen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Elk smeersysteem heeft eigen voordelen

Er bestaan verschillende soorten automatische smeersystemen die stuk voor stuk hun eigen voordelen hebben. Neem bijvoorbeeld het progressief smeersysteem waarbij je meteen ook de werking van de smeeruitgangen bewaakt. Daarnaast staat dan weer het automatisch twee-leidingvetsmeersysteem waaraan je heel flexibel extra smeerpunten kan toevoegen en dit zelfs in koude omstandigheden. Ieder smeersysteem zorgt ervoor dat bovenstaande voordelen op een eigen unieke manier tot uiting komen. Daarom is het zo belangrijk dat je steeds het juiste automatisch smeersysteem toepast en je voldoende laat informeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here