Home Financieel Wat zegt je onderbuik gevoel over beleggen? En luister je ook?

Wat zegt je onderbuik gevoel over beleggen? En luister je ook?

902
DELEN
Wat zegt je onderbuik gevoel over beleggen En luister je ook

Het komt je vast herkenbaar voor het afgelopen kwartaal, de beurs gaat hard naar beneden en nu weer omhoog. Maar komt er een 2e dip aan? En wat doe je dan? Het is in ieder geval niet altijd makkelijk om rustig te blijven. Persoonlijk contact met je vermogensbeheerder zou dan kunnen bijdragen aan het rustig worden. Een inhoudelijk gesprek over je beleggingsportefeuille is dan aangenaam. In de afgelopen periode kan je beleggingsdoel namelijk uit zicht geraakt zijn. Zeker als je tussendoor bent uitgestapt.

Onhebbelijk geprogrammeerd

Wellicht herken je het volgende: waarom heb ik me zo laten meeslepen? Was ik bang om alles te verliezen? Had ik maar niet dagelijks gekeken. Dit zijn de gedachten die de overhand hebben over de afgelopen periode bij mensen die beleggen. Logisch ook, zodra emoties de overhand krijg en voornamelijk angst zijn mensen geprogrammeerd om actie te ondernemen. Dat is een volledig automatische reactie die daardoor ook moeilijk te onderdrukken is. En ook als je aan vermogensbeheer doet, waar je weet dat jouw beleggingen gemonitord worden, vertrouw je het toch niet. Je kan anders handelen dan je van tevoren met jezelf had afgesproken. Het is namelijk moeilijker om je aan je voornemen te houden als je de waarde van je portefeuille flink naar beneden ziet gaan.

Paniek: je bent niet alleen

Er is een index die meet hoe onrustig beleggers zich voelen: de Investopedia Anxiety Index. Hier wordt op basis van het beleggingsgedrag van miljoenen lezers van de Investopedia-site het beleggingssentiment vastgesteld. 100 is neutraal, op het moment van schrijven bevindt de index zich boven de 127. Waar dit cijfer de laatste jaren schommelde tussen de 95 en 110.  Ervaar je onrust, weet dan dat je niet de enige bent.

Je focussen op de koersen en om het uur checken hoe je portefeuille erbij staat helpt niet. Sterker nog: portefeuilles van particuliere beleggers die continu kijken hoe de beurs het doet, presteren aantoonbaar slechter. Het beste is dus een goed gesprek met je adviseur en verder is vooral belangrijk om een aantal dingen NIET te doen:

  1. Focus niet puur op negatief nieuws. Je wordt dan continu bevestigd in je angstgevoelens.
  2. Verbind onzekerheid niet automatisch aan een negatieve uitkomst.
  3. Raak niet gefixeerd op verlies, focus in plaats daarvan op je doel voor de lange termijn en hoe je dat nu kunt bereiken.

Praat met je vermogensbeheerder of specialist

Praat met je vermogensbeheerder of specialist

Een goed gesprek met je beleggingscoach zou kunnen helpen in de afgelopen periode. Een standaard mail met daarin een bericht wat iedereen krijgt is niet waar je op zit te wachten. Een persoonlijk gesprek met het idee dat er een expert aan de andere kant zit kan helpen. En dat is nu juist belangrijk, aangezien je onderbuik momenteel niet de beste raadgever is. Veel beleggers zijn angstig en ervaren spijtgevoelens. Die kunnen variëren van spijt dat ze zijn uitgestapt tot spijt dat ze niet zijn ingestapt toen de beurs zo laag stond.

Het is prettig om samen met een beleggingscoach te bespreken wat ook alweer jouw beleggingsdoel is en hoeveel tijd je jezelf hebt gegund om dit doel te bereiken. Als je dat helder hebt, lukt het wellicht beter om te kijken naar de lange termijn en de huidige onrust om je heen op een zijspoor te zetten. Zo kun je bouwen aan een solide beleggingsplan, ook in onzekere tijden als deze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here