Home Verzekeringen Wat te doen wanneer je aansprakelijk bent gesteld als zzp’er

Wat te doen wanneer je aansprakelijk bent gesteld als zzp’er

1933
DELEN
aansprakelijk zzp

Je onderneemt zelfstandig als zzp’er. Je werkt hard en doet alles wat je kunt om je opdrachtgevers het gewenste eindresultaat te geven. Je hebt de focus op je werk, je talent en het zelfstandige ondernemerschap. Maar ineens blijkt er een opdrachtgever ontevreden zijn over het geleverde werk of stelt hij je zelfs aansprakelijk voor de schade die hij hierdoor geleden heeft. Een enorme klap en iets waar je als zzp’er behoorlijk van schrikt: de schadeclaim kan oplopen tot in de duizenden euro’s en dan zijn de procedurele kosten er nog niet bij komen kijken. Wat moet je doen?

Blijf kalm

Het is natuurlijk een enorme schok. Je hebt ontzettend je best gedaan een goed eindproduct op te leveren en de opdrachtgever geeft je, in jouw ogen, gewoon even nog een trap na. Dit kan veel emoties teweeg brengen, logisch. Maar het is op dit moment ontzettend belangrijk om kalm te blijven en nog geen gehoor te geven aan de claim. Erken geen fout. Zodra je de communicatie oppakt en jezelf verdedigd, of schuld bekent, kan de claim zomaar eens uit de hand lopen. Neem eerst de tijd om de documentatie te onderzoeken en de hulp in te schakelen van iemand die er verstand van heeft.

Doe gedegen onderzoek

Het is vervolgens natuurlijk ontzettend belangrijk om gedegen onderzoek te doen. Verzamel alle documentatie die je hebt met betrekking tot deze opdrachtgever of deze klus. Leg deze documentatie naast de claim neer en kijk of de claim überhaupt terecht is. Kijk ook je algemene voorwaarden na, en zie of je jezelf hier wellicht al ingedekt hebt tegen de claim. Veel dienstverlenende zzp’ers geven in hun algemene voorwaarden duidelijke grenzen aan. Deze grenzen zijn er om je te beschermen tegen eventuele claims. Of je wel of geen algemene voorwaarden hebt, het is belangrijk om al deze informatie met je verzekeraar te delen zodat zij je kunnen ondersteunen in dit proces.

Bel je verzekering

De kans is groot dat jij als zzp’er al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Als zelfstandig ondernemer is zo’n verzekering nu eenmaal erg belangrijk. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer zorgt er dan ook voor dat je in geval van schade, schadeclaims of andere bedrijfsaansprakelijkheidsgevallen een sterke partij aan jouw kant hebt staan. De AVB ondersteunt je met alle financiële aspecten in geval van claims of andere juridische procedures waarin de aansprakelijkheid van het bedrijf onder schot wordt genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here