Home Financieel Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

1498
DELEN
Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant

Als ondernemer krijg je te maken met de verplichting om er een deugdelijke financiële administratie op na te houden. Zeker als je personeel in dienst hebt is een goede administratie noodzakelijk. Daarnaast moet je op verschillende momenten in het jaar een belastingaangifte indienen. Mogelijk vraag je je af of je wellicht een boekhouder of accountant nodig hebt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder kan je helpen met verschillende zaken, zoals het voeren van je bedrijfsadministratie en het uitvoeren van banktransacties. Maar ook voor hulp met de belasting kan een boekhouder je van dienst zijn, bijvoorbeeld door advies te geven, je kwartaalaangifte voor de omzetbelasting op te stellen en in te dienen of je aangifte inkomstenbelasting voor je te regelen. Daarnaast kan een boekhouder ook de helpende hand bieden met het opstellen van jaarstukken. Boekhoudkantoren hebben doorgaans kleine MKB organisaties en eenmanszaken als klanten. Per uur rekenen boekhouders gemiddeld tussen de 45 en 80 euro aftikken voor hun diensten.

Wat is een accountant?

Hoewel de termen boekhouder en accountant vaak door elkaar gebruikt worden, zijn ze niet hetzelfde. Een accountant mag zich pas zo noemen na het behalen van een diploma van de opleiding Accountancy op hbo-niveau of universitair niveau. Dat komt met extra bevoegdheden: een accountant is bevoegd om verklaringen van financiële betrouwbaarheid af te geven, oftewel de zogenaamde accountantsverklaring. Een boekhouder mag dat niet. Accountants bieden verder financiële controle door gebruik te maken van geavanceerde accountancy software, geven financieel advies en kunnen met je meedenken over zaken als de inrichting en financieringsvorm van je onderneming. De diensten van een accountant kosten dan ook meer dan die van een boekhouder: reken op een gemiddeld uurtarief tussen de 80 en 170 euro. 

Wat is een accountant

Heb je een boekhouder of accountant nodig?

Als zzp’er kun je prima zonder boekhouder of accountant, omdat je geen ingewikkelde salarisadministratie hebt en geen jaarrekening hoeft op te stellen. Toch kan hulp met je belastingaangifte van pas komen. Een accountant heb je pas echt nodig wanneer het balanstotaal van je onderneming is groter dan of gelijk aan 4,4 miljoen euro, je netto-omzet is groter dan of gelijk aan 8,8 miljoen euro of je 50 werknemers of meer in dienst hebt. Maar dan kun je je doorgaans ook een accountant veroorloven. Overigens kun je in het MKB ook prima je financiële administratie in eigen hand houden door te investeren in handige HR software die dit een stuk eenvoudiger en overzichtelijker maakt en eventueel een medewerker die zich hiermee bezighoudt. Huur dus geen accountant in als je eigenlijk kunt volstaan met een boekhouder, want dan kost het je onnodig veel geld. En verwacht van een boekhouder niet hetzelfde als je van een accountant mag verwachten.

The continuous development of sushiswap blockchain technology highlights the platform’s commitment to innovation, providing users with a cutting-edge environment for engaging with digital assets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here