Home ICT Wat is een virtual data center

Wat is een virtual data center

1993
DELEN
Virtual Datacenter

Het Virtual Data Center is een dienst die valt onder de Infrastructure as a Service (IaaS) vorm van cloud computing. Bij een Virtual Data Center bepaal je zelf hoeveel resources (CPU, geheugen en opslag) je nodig hebt. Deze resources zijn speciaal voor jou gereserveerd en vormen samen jouw eigen private omgeving.

Door de komst van het Virtual Data Center is het zeer eenvoudig om zelf een cloud oplossing te bouwen en deze aan te bieden aan jouw klanten. Het is niet meer nodig om zelf dure hardware apparatuur aan te schaffen en deze in een datacenter te zetten. Het Virtual Data Center vereist geen grote investering en het is mogelijk om de afgenomen resources maandelijks bij te schalen.

Infrastructure as a Service (Iaas)

IaaS is een vorm van cloud computing waarbij de infrastructuur virtueel wordt aangeboden. Hierbij zijn de hardware componenten waaronder servers, netwerkapparatuur en werkstations eigendom van de serviceprovider. Hoe de infrastructuur ingedeeld wordt en welke software hierop geïnstalleerd wordt bepaal jij zelf.

Waarom een Virtual Data Center

Een groot voordeel van het Virtual Data Center is dat je geen investering hoeft te doen in hardware apparatuur. Jij bepaalt zelf hoeveel capaciteit je nodig hebt. Indien je te veel capaciteit hebt verwijder je deze en wanneer je meer capaciteit nodig hebt, kun je deze eenvoudig aanmaken. Hierdoor is het niet meer nodig om te investeren in toekomstige groei. Bovendien wordt de onderliggende hardware apparatuur beheerd en gemonitord door de leverancier. Hier hoef jij je dus geen zorgen meer over te maken.

Een ander groot voordeel van het Virtual Data Center is dat de omgeving volledig zelf in te delen is. Het is mogelijk om zelf virtuele servers aan te maken en de afgenomen resources hierover te verdelen. Omdat servers nooit op 100% draaien is het mogelijk om de afgenomen resources meerdere keren in te zetten. Jouw marges worden hierdoor hoger en dit resulteert in meer winst.

Gebruiksvriendelijke interface

Via een gebruiksvriendelijke beheerportal is het mogelijk om zelf virtuele machines samen te stellen en deze te beheren. Ook het creëren van een VLAN gebeurt met een eenvoudige handeling. Deze VLAN kun je vervolgens zelf aan de juiste virtuele machine koppelen. Dit is mogelijk doordat Data Comfort gebruik maakt van vCloud van VMware.

Hybrid cloud

Het is binnen het Virtual Data Center mogelijk om een koppeling te maken naar andere IT-omgevingen. Zo kun je bijvoorbeeld een koppeling maken naar je on-premisse IT-infrastructuur en naar een public cloud. Hierdoor is het mogelijk om gebruik te maken van de voordelen van zowel de public als de private cloud.

Dit artikel is een bijdrage van Data Comfort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here