Home Tech Wat is een 3D-printservice en waarvoor zet je het in?

Wat is een 3D-printservice en waarvoor zet je het in?

1009
DELEN
Wat is een 3D-printservice en waarvoor zet je het in

Sommigen noemen 3D-printen nog de toekomst, maar vandaag is het al gewoon de realiteit. Natuurlijk zullen de toepassingen alleen maar groter worden, maar het is zeker niet zo dat 3D-printen een ver-van-je-bed-show is. Ook jij kan gewoon 3D-prints bestellen bij een 3D-printservice. Wat zo’n 3D-printservicebedrijf doet en waarvoor je het in de arm kan nemen? Dat leggen we haarfijn voor je uit.

Wat is een 3D-printservice?

Bij 3D-printservicebedrijven kan je CAD-bestanden, waarin je een 3D-ontwerp maakt, uploaden of doormailen. Zij gaan vervolgens voor jou aan de slag en produceren het prototype of het onderdeel. Wat de mogelijkheden zijn, verschillen van bedrijf tot bedrijf. Bij sommige bedrijven kan je al vanaf één stuk een 3d print bestellen, maar er zijn ook bedrijven die een minimumoplage hanteren. In elk geval wordt de stukprijs scherper naarmate je meer bestelt. Dat is ook logisch: instelkosten kunnen over een grotere oplage worden gespreid.

Daarnaast kunnen ook de mogelijke materialen verschillen. Sommige 3D-printservicebedrijven beperken zich bijvoorbeeld tot kunststofproducten, maar er zijn ook bedrijven waarbij materialen als aluminium, hars, roestvrij staal of nylon tot de mogelijkheden behoren. Hierbij hanteert men al evenveel verschillende productieprocessen, gaande van SLS (Selective Laser Sintering) of DMLS (Direct Metal Laser Sintering). Denk ten slotte ook aan uiteenlopende nauwkeurigheden, maximale bouwgroottes en laagdiktes.

Waarvoor zet je een 3D-printservice in?

Een 3D-printservicebedrijf wordt vaak ingezet om een functioneel prototype te maken. Zo’n prototype is meer dan alleen een schaalmodel. Het staat je dan ook toe om het in echte omgevingen uit te testen en de functionaliteiten te controleren. Ingenieurs maken dan ook veelvuldig gebruik van 3D-printservices. Eenvoudige prototypes die louter een blik moeten werpen op nieuwe producten, behoren natuurlijk eveneens tot de mogelijkheden.

Daarnaast kan een 3D-printservice ook worden gebruikt om functionele eindonderdelen te printen. Dit wordt onder andere toegepast voor metaal 3D printen (aluminium of roestvrijstalen eindonderdelen). Onder andere in de medische industrie, de machinebouw en de gereedschapsmakerij maakt men hiervoor gebruik van 3D-printservices.

Uiteenlopende afwerkingsmogelijkheden

Daarnaast bieden sommige 3D-printservicebedrijven extra diensten aan. Denk daarbij aan de mogelijkheid om je print te laten afwerken. Zo kan je het bijvoorbeeld laten poedercoaten, waterparelstralen of egaliseren. Onbelangrijk is het niet, want zeker bij CNC-frezen is de oppervlakteruwheid van enkele µm vaak niet wenselijk.

Ten slotte kan je de afgewerkte producten in sommige gevallen ook laten graveren of bedrukken. Dit kan in het kader van onderdelenmarketing gebeuren, waarbij bijvoorbeeld een logo of slogan wordt aangebracht. Daarnaast kan het ook eerder een functioneel karakter hebben. Denk in dat geval aan een codering van de onderdelen in functie van het assemblageproces of aan praktische informatie voor de eindgebruiker (bv. betekenis van de verschillende knoppen of toetsen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here