Home Financieel Wat gebeurt er met de bedrijfswaarde na een fusie?

Wat gebeurt er met de bedrijfswaarde na een fusie?

475
DELEN
Wat gebeurt er met de bedrijfswaarde na een fusie?

Ben je als ondernemer op zoek naar mogelijkheden om een volgende stap te kunnen zetten met je bedrijf? Koop een bedrijf, om op een korte termijn fors groter te kunnen worden! Je breidt hiermee niet alleen het personeelsbestand uit, maar bijvoorbeeld ook het aantal klanten en de naamsbekendheid van je organisatie. Dat laatste geldt voornamelijk, wanneer je beide bedrijven los van elkaar laat bestaan en bijvoorbeeld onderbrengt in een holding.

Er zijn verschillende partijen die je kunnen helpen bij de overname van een bedrijf, of bij een fusie van twee bedrijven. Houd er rekening mee, dat er verschillen bestaan tussen het overnemen van een bedrijf en een fusie. Bij een fusie zullen beide aandeelhouders (voor een deel) eigenaar blijven in de meeste gevallen. Daar waar men de eigenaar uitkoopt bij een overname. 

Laat de bedrijfswaarde bepalen bij een overname 

Een bedrijf kopen of fuseren begint vaak bij het vaststellen van de bedrijfswaarde van beide partijen. Op basis van de bedrijfswaarde kunnen onderhandelingen gevoerd worden over het bedrag waartegen een bedrijf wordt overgenomen. Soms gaat het om een volledige overname. In andere gevallen om een gedeeltelijke overname, waarbij de vorige eigenaar een deel van de aandelen in diens bezit houdt. Zo profiteert deze mee van de eventuele groei van de organisatie in de toekomst. Bepaal je bedrijfswaarde zelf door online tools te gebruiken, of schakel hier een professionele partij voor in. Bij het bepalen van de bedrijfswaarde zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Deze professionals kunnen je er meer over vertellen. 

Bedrijfswaarde stijgt fors bij een fusie

Bedrijfswaarde stijgt fors bij een fusie

Vaak gaat een fusie van twee bedrijven gepaard met een forse toename in de bedrijfswaarde. Het is niet per definitie zo, dat de bedrijfswaarde gelijk is aan de som van de waarde van de individuele bedrijven. Mogelijk haken er bijvoorbeeld klanten af, als zij horen dat bedrijven fuseren. Ook kan een deel van het personeel elders op zoek gaan naar een baan, omdat zij niet achter de fusie staan. Toch zal de bedrijfswaarde vrijwel altijd stijgen. Je kunt een jaar na de fusie nog eens laten berekenen wat de combinatie van beide bedrijven op dat moment waard is. 

Stijging in waarde bij bedrijfsovername 

Kies je voor een overname dan zal je bedrijf eveneens niet direct twee keer zoveel waard zijn. Immers, het eigen vermogen wat gebruikt wordt voor de overname van een ander bedrijf was al onderdeel van de waarde van je organisatie. Je ruilt het eigen vermogen feitelijk in voor aandelen in een andere onderneming. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here