Home Administratie Wat doet een accountant voor jouw bedrijf?

Wat doet een accountant voor jouw bedrijf?

2033
DELEN
Wat doet een accountant voor jouw bedrijf

Voor grote bedrijven is het verplicht om een accountant in te schakelen. Wanneer je bedrijf aan bepaalde eisen voldoet, dien je de wettelijke controle van je jaarrekening te laten controleren door een accountant. Maar dit is niet het enige wat een accountant voor je bedrijf kan doen. In dit artikel lees je meer over de taken van een accountant en wanneer jouw bedrijf verplicht is een accountant in te schakelen.

In het kort gezegd is een accountant een financieel adviseur en vertrouwenspersoon in één. Het fijne is, dat je bij het inschakelen van een accountant zeker weet dat het goed zit. Niet iedereen mag zich namelijk zomaar accountant noemen. De NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants) registreert namelijk alle accountants en controleert deze met enige regelmaat op hun functioneren.

Verschillende soorten accountants

In Nederland maken we onderscheid tussen twee verschillenden soorten accountants. Ten eerste kennen we de accountants-administratieconsulent, ook wel afgekort tot AA accountant. Deze accountant heeft een hbo-opleiding voltooid. Met deze titel kan de accountant aan de slag voor kleine en middelgrote bedrijven en heeft hierbij vooral een adviserende functie. De tweede soort accountant is de registeraccountant, kortweg RA accountant. Deze heeft in tegenstelling tot de AA accountant een universitaire opleiding afgerond. Een registeraccountant verricht doorgaans controles en is werkzaam voor grote bedrijven.

Taken van een accountant

De taken van een accountant zijn samen te vatten als het in de gaten houden van de algemene (financiële) status van het bedrijf en het controleren van de jaarrekening. Hierin kijkt de accountant of de jaarrekening een goede weerspiegeling is van de realiteit. De verdere werkzaamheden van de accountant hangen af van diens specialisatie. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn zaken als boekhouding, loonbuitbetaling, belastingadvies of ondersteuning bij het opzetten of verkopen van een bedrijf. Een hele specialistische accountant is de zogenaamde forensisch accountant. Deze richt zich volledig op het opsporen van fraude. Accountants kunnen zowel werkzaam zijn binnen een accountantskantoor als binnen het bedrijf zelf. Accountants bij een accountantskantoor worden ingehuurd door bedrijven.

Wanneer is een accountant verplicht?

In sommige gevallen zijn bedrijven verplicht om de diensten van een accountant in te schakelen. Wanneer een bedrijf voldoet aan ten minste twee van de onderstaande criteria, moet het bedrijf gebruik maken van een accountant:

  • Netto jaaromzet van meer dan 12 miljoen
  • Balanstotaal groter dan 6 miljoen euro
  • Meer dan 50 full time werknemers in dienst

Wanneer een bedrijf niet aan deze eisen voldoet, zijn ze dus niet verplicht om een accountant in te huren of in dienst te nemen. Uiteraard staat het bedrijf hier vrij in om het uit eigen beweging wél te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here