Home Tips Warmtepomp van gas naar elektrisch

Warmtepomp van gas naar elektrisch

3090
DELEN
Warmtepomp van gas naar elektrisch

De meeste huizen in Nederland gebruiken momenteel nog steeds aardgas om hun huis op te warmen. Dat is ook niet zo gek, je verandert dit in een bestaand huis niet zomaar. Er is gelukkig wel een goede oplossing om over te stappen op het elektrisch verwarmen van je huis. Hiermee maak je je huis een stuk duurzamer. Een warmtepomp kan de oplossing zijn. Wat is een waterpomp? En hoe is dit duurzamer dan de manier die we nu gebruiken? Lees snel verder om de antwoorden op deze vragen te vinden.

Duurzamer verwarmen

Aardgas is een fossiele brandstof. Een fossiele brandstof is een brandstof die van de aarde aftappen en waar de aarde niet snel genoeg meer van kan maken. In Nederland ontstond aardgas door de bossen en moerassen die er miljoenen jaren geleden waren. Omdat de Nederlandse grond er nu een stuk anders uit ziet, ontstaat er niet meer aardgas en raakt het dus op. Bovendien komt er bij de verbranding van aardgas CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu.

Elektriciteit kunnen we halen uit aardgas, maar er zijn tegenwoordig veel betere opties. We kunnen namelijk elektriciteit halen uit bronnen zoals wind en zon. Daar hebben we in Nederland oneindig veel van, ook op een bewolkte dag hangen er genoeg zonnestralen in de lucht! Deze bronnen raken nooit op en richten ook geen milieuschade aan. Wek je energie op uit de zon en verwarm je je huis met elektriciteit van duurzame bronnen? Dan ben je dus een stuk beter bezig dan wanneer je aardgas gebruikt voor de energie van je huis.

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt grondwater, de bodem of de warmte uit de lucht om een bruikbare temperatuur te maken. Hiervoor heeft een warmtepomp wel elektriciteit nodig, dit zul je zien in je gebruikscijfers. Daarentegen heb je minder tot geen aardgas kosten, afhangende van de soort waterpomp die je hebt. Bovendien stoot je dus een stuk minder CO2 uit en willen gemeenten in Nederland ook in veel gevallen een subsidie uitkeren.

Van warmtepomp naar warme woonkamer

Een warmtepomp verzorgt dus de warmte, maar geeft het nog niet aan je huiskamer af. Een warmtepomp kan namelijk je cv-ketel vervangen, maar de verwarming blijft bestaan. Een cv-ketel verwarmt het water op tot ongeveer 60 tot 80 graden. Een warmtepomp verwarmt tot maximaal 55 graden. Het is daarom belangrijk om op twee zaken te letten wanneer je naar een warmtepomp overstappen wil: de isolatie van je huis en je radiatoren.

De isolatie van je huis moet goed genoeg zijn om warmte binnen een ruimte te houden. Is dat niet het geval, dan zal je verwarming niet op kunnen tegen de warmteverliezen. Een energielabel van minimaal D of C is daarom aan te raden.

De radiatoren moeten de warmte voldoende kunnen afgeven. Hier heb je soms meer verwarming voor nodig, zoals een vloer of wandverwarming. Je kunt ook kiezen voor lage temperatuur radiatoren. Deze radiatoren zijn speciaal ontworpen om op lage temperatuur te verwarmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here