Home Blogs Warmte op het werk, do en dont’s

Warmte op het werk, do en dont’s

1481
DELEN
warmte op het werk

De afgelopen periode is het warm in Nederland. Dit is geen reden om te klagen want normaal gaan we voor dit weer op vakantie. Echter is het wel een reden om rekening mee te houden tijdens je werk. Want warmte op het werk kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals uitdroging maar ook voor veel onrust. Als je het steeds maar warm hebt, kun je vaak minder aan.

Warmte op het werk

Lichamelijke klachten zoals oververhitting, zonnesteek, uitdroging en verbranden zijn het gevolg van werken in de warmte. Het is belangrijk dat je daar goed mee omgaat. Denk vooral aan het drinken van voldoende water. Naast lichamelijke klachten zorgt warmte op het werk ook voor andere problemen. Als de warmte oncomfortabel wordt, neem de productiviteit ook af. Daarnaast lopen de emoties eerder uit de hand.

Bewaar de rust

Of je nu lichamelijke arbeid verricht of vooral met je hoofd, bewaar vooral de rust. Dit geldt voor je lichamelijke bewegingen, maar ga ook geen onnodige discussie aan. Zeker op het midden van de dag als alles om je heen warm is. Pas je tempo aan en neem af en toe een korte pauze om even wat te drinken. Zorg voor ontspanning met elkaar om de sfeer goed te houden.

Pas de werktijden aan

Met name de uitvoerende beroepen waar veel lichamelijke arbeid wordt gedaan hebben eerder last van de warmte. Probeer dan de werktijden aan te passen. Begin ‘s morgens eerder zodat er ‘s middags op tijd gestopt kan worden. Als er mensen liever ‘s avonds werken kun je hier misschien rekening mee houden.

Kledingvoorschrift vergeten

In veel werkomgevingen geldt er een kledingvoorschrift. Vaak heeft dit met de veiligheid te maken. Beschermende kleding is nodig voor de veiligheid van de persoon zelf. Maar als die specifieke situatie maar soms voorkomt, kun je die wellicht even mijden zodat onnodig warme kleding niet nodig is. In andere bedrijven is het een goede maatregel om even geen driedelig pak voor te schrijven.

Vermijd direct zonlicht

Hoewel het niet voor iedereen altijd zal meevallen, is het belangrijk dat je direct zonlicht vermijdt. Vooral op het midden van de dag als de zon op zijn warmst is, kun je beter voor schaduw zorgen. Bedek je hoofd als je toch in direct zonlicht moet werken.

Verwacht niet teveel van elkaar

Niet iedereen heeft evenveel last van de warmte, maar houd er zelf maar rekening mee. Als jij geen probleem hebt, maar je collega reageert erg kort, dan heeft hij of zij er wellicht wel last van de warmte. Verwacht daarom minder van elkaar. Omdat je lichaam en geest meer bezet zijn door de warmte is er minder ruimte voor emoties. Accepteer van elkaar dat de efficiëntie wat minder is en dat er een kort antwoord kan worden gegeven als je wat vraagt.

Blijf niet stilzitten

Hoewel het verleidelijk is om met een fles water in de hoek te gaan zitten, is stilzitten niet goed. Zorg dat je af en toe even opstaat, bijvoorbeeld om even water te pakken. Daarmee bevorder je de bloeddoorstroming in je lichaam. Hierdoor kan je lichaam de warmte beter door je lichaam verdelen.

Warmte op het werk is onvermijdelijk. Maar door er goed mee om te gaan is het geen reden om het werk eronder te laten lijden. Belangrijkste is dat je met elkaar het beste ervan maakt. Drink voldoende water en vermijd direct zonlicht, maar blijf vooral rustig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here