Home Financieel Wanneer je als ZZP-er beter geen zakelijke rekening kunt openen

Wanneer je als ZZP-er beter geen zakelijke rekening kunt openen

1339
DELEN
Wanneer je als ZZP-er beter geen zakelijke rekening kunt openen

Een zakelijke rekening heeft een aantal voordelen. Zo houd je het zakelijk en het privévermogen administratief gescheiden. Het schenkt jou bovendien ook nog eens een professionele look en soms is het voor de bank zelfs een voorwaarde, bijvoorbeeld wanneer je een investering of lening nodig hebt. De zin van een zakelijke rekening valt dan ook niet te ontkennen. Hoewel de kosten natuurlijk aftrekbaar zijn, lopen die anderzijds al snel op. Dat maakt een zakelijke rekening voor een ZZP-er soms net onzinnig. Maar wanneer zal je nu net geen zakelijke rekening openen? De grens blijkt vrij laag te liggen.

Lees ook: Alternatieve financiering voor start-ups

De bankvoorwaarden en het aantal transacties

Het aantal transacties is meestal bepalend. Bij een gering aantal transacties loopt de kost van een zakelijke rekening immers al snel op, terwijl een teveel aan transacties de persoonlijke rekening onhandig maakt. Bovendien zal de bank dat laatste vaak ook tegengaan. Een echt kantelcijfer kunnen we echter niet noemen. Maar denk toch maar aan het betalen van enkele tientallen zakelijke kosten via prive rekening per jaar. Denken we aan honderdtallen? Dan is een zakelijke rekening interessanter.

Ga hoe dan een en ander na bij jouw bank. Vraag hierbij meteen of zakelijk gebruik überhaupt door de bank is toegelaten. In de voorwaarden van het OranjePakket van ING lezen we bijvoorbeeld letterlijk: “alleen bedoeld voor particulier gebruik en mag dus niet voor zakelijke doeleinden worden gebruikt”. Zo’n clausule is zeker niet ongewoon.

Grootte van de onderneming

De voordelen van een zakelijke rekening zijn er meestal vooral voor de grotere ondernemingen. Denk aan rechtstreekse koppelingen met facturatie- en boekhoudsoftware en eenvoudige overzichten. Wanneer je slechts enkele tientallen transacties per jaar uitvoert, zal je je ook met een persoonlijke rekening niet uit de naad moeten werken. Bij grotere ondernemingen zal je wel al snel als apelazarus moeten boeken. In dergelijke gevallen zal je maar beter een zakelijke rekening als ZZP-er openen, zo’n koppeling is dan van goudwaarde.

Ga je overigens niet zelf de boekhoudkundige verwerking uitvoeren? Maak dan steeds goede afspraken met jouw boekhouder. Vaak zal een boekhouder een diepe zucht slaken wanneer hij de zakelijke transacties tussen jouw huishoudelijke transacties moet zoeken. Het is niet ongewoon dat die zucht zich laat vertalen in een hogere afrekening. Maar gaat het slechts om een beperkt aantal transacties per jaar en sta je zelf in voor de boekhoudkundige verwerking ervan? Dan kan het zeker.

Geen nood aan andere bankproducten

Heb je een krediet nodig om een investering te financieren? Dan zal je meestal over een zakelijke rekening moeten beschikken. Soms kan je een zakelijke lening ook zonder bankrelatie aanvragen, maar zelden zal de kredietverstrekker het bedrag op de persoonlijke rekening willen overmaken. Zonder zakelijke rekening moet je met andere woorden sterk in de schoenen staan en zelf een en ander kunnen financieren. Ook wanneer er geen financieringsnoodzaak is, bijvoorbeeld voor een vertaler die vanuit z’n huiskantoor werkt en maar weinig kosten heeft, hoeft dat geen drempel te zijn. In alle andere gevallen kies je maar beter voor een geschikte zakelijke rekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here