Home Tips Waarop moet je letten bij het geven van een grote presentatie?

Waarop moet je letten bij het geven van een grote presentatie?

860
DELEN
Waarop moet je letten bij het geven van een grote presentatie

Het geven van een grote presentatie kan een stressvol gebeuren zijn. Het is dan ook belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over hoe de presentatie gaat verlopen. Schenk ook aandacht aan de presentatie zelf, de presentatieruimte en je non-verbaal taalgebruik.

Een goede presentatieruimte

Bij een grote presentatie hoort ook een grote presentatieruimte. Zorg dat er voldoende zitplaatsen zijn en dat ook de akoestiek goed is. Uiteraard moet ook het scherm groot genoeg zijn om overal goed zichtbaar te zijn en het liefst loopt de presentatieruimte van hoog naar laag, zoals een college ruimte, zodat iedereen goed zicht heeft op het scherm en op de spreker. Ook de mogelijkheid om notities te nemen is niet onbelangrijk. Huur indien nodig een presentatieruimte die aan deze voorwaarden voldoet.

Voldoende bewegen

Tijdens je presentatie loop je soms even rustig door de ruimte. Dat voelt vaak natuurlijker aan, zowel voor jezelf als voor de toehoorder. Bovendien schept dat een toegankelijker gevoel. Enkel wanneer je een presentatie geeft voor hooggeplaatsten, schroef je dergelijke wandelingetjes terug omdat het anders iets te familiair kan aanvoelen. In elk geval moet je je woorden ook ondersteunen met handgebaren. Houd er wel rekening mee dat je bij een grotere groep vaak overdreven handbewegingen moet maken. Voor een beginnende spreker is dat soms even wennen omdat dit niet altijd even natuurlijk aanvoelt, dus probeer het eventueel vooraf even uit terwijl je voor de spiegel staat.

Houd oogcontact

Wanneer je voor een groot publiek staat, is het vaak moeilijker om oogcontact aan te houden. Toch is dat net wat je moet doen. Ga zeker niet over je publiek heen kijken en focus niet op één enkel punt. Laat je blik af en toe over de groep gaan en vergeet daarbij niet de mensen die in de verschillende uithoeken zitten. Je kan perfect af en toe oogcontact maken met een deel van de groep, maar ga bijvoorbeeld niet alleen focussen op de actieve luisteraars.

Het voorgaande staat je overigens ook toe om beter te letten op de signalen die uit het publiek komen. Lijken ze bijvoorbeeld even ongeïnteresseerd? Dan is het misschien wel tijd om even wat meer dynamiek in je presentatie te brengen of de toon net even een tikkeltje te verhogen om opnieuw de aandacht naar je toe te trekken. Of misschien moet je het aantal technische termen terugschroeven, want zelfs bij het presenteren voor techneuten kan dat wonderen verrichten.

Rustig spreken

Natuurlijk kan een groot publiek een beginnende spreker al eens angst inboezemen, maar probeer toch vooral rustig te blijven. Haal traag en diep adem en houd een kalm spreektempo aan. Ga er zeker niet als een sneltrein vandoor en neem af en toe tijd om even te drinken en je stembanden te smeren. Hanteer hierbij een neutrale houding zonder te overdrijven. Zet je voeten hiervoor licht uit elkaar en zorg voor een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht. Ga zeker niet leunen of met gekruiste benen staan en spreek ook niet met gekruiste armen, want dat wijst toch vooral op een gebrek aan zelfvertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here