Een snelgroeiende betaalmethode voor online aankopen is achteraf betalen. Hoewel je dan misschien meteen denkt aan AfterPay, is dat niet een methode maar een dienst voor achteraf betalen, net zoals je met Klarna, Buckaroo en Billink achteraf betalen kunt. Voor de klant is dat een gunstige ontwikkeling, maar waarom zou je als ondernemer eigenlijk achteraf betalen willen toestaan in je webshop?
Geen zorgen
Hoe werkt achteraf betalen eigenlijk? Wanneer klanten voor de optie achteraf betalen kiezen, ontvangen ze eerst het product dat de aanschaffen en betalen ze daarna pas binnen een bepaalde periode. Dat klinkt voor jou als ondernemer bijzonder risicovol, maar gelukkig ligt het dan ook niet zó simpel. Met veelgebruikte betaaldiensten zoals AfterPay, Klarna of Billink krijg je van de dienstverlener een betaalgarantie. De dienstverlener zorgt dan zelf voor de financiële afhandeling en neemt het risico dus van je over. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je na verzending van het product of de producten je geld wel ontvangt en het proces van facturering en incasso is volledig uitbesteed.
Zeer populair
Achteraf betalen is aanzienlijk populairder dan je wellicht denkt. Onderzoek wijst uit dat consumenten een grote voorkeur hebben voor deze mogelijkheid. Na iDEAL is het de meest gewenste vorm van betalen voor online bestellingen: 24 procent geeft er de voorkeur aan. Dat is ook niet zo gek, want ook de klant loopt minder risico door niet vooraf te hoeven betalen. Bij ontevredenheid over het product, kan deze geretourneerd worden zonder ooit betaald te hebben en dus het geld te hoeven terugvragen.
Alleen vooraf betalen mag niet
Wist je dat je als webwinkelier niet eens alleen maar opties voor vooraf betalen mag aanbieden? Regelgeving dicteert dat je als ondernemer minimaal één betaalmethode moet aanbieden waarbij de klant de mogelijkheid heeft om tenminste 50 procent van het verschuldigde bedrag achteraf te betalen. Dat kan niet bij betaalmethodes als iDEAL, MasterCard, Visa, incasso, machtiging en PayPal. Je moet dus een van de achteraf betaal-oplossingen inzetten om aan je wettelijke verplichting te voldoen.

Drempel verlagen
Naast die wettelijke verplichting, zit er voor jou als ondernemer ook daadwerkelijk een voordeel aan de mogelijkheid voor klanten om achteraf te betalen. Dit verlaagt namelijk de drempel om aankopen te doen. Je hoeft je door de eerdergenoemde betaaldiensten voor achteraf betalen geen zorgen te maken over of je je geld ontvangt, want je krijgt óf je geld, óf je krijgt je product terug.
Relatief hoge kosten per transactie
Zit er dan helemaal geen nadeel voor jou als ondernemer aan achteraf betalen? Helaas is dat niet zo. Dienstverleners die achteraf betalen faciliteren, werken natuurlijk niet gratis. Zij brengen transactiekosten in rekening die in eerste instantie bij jou terechtkomen. Je kunt er natuurlijk wél voor kiezen om deze kosten door te berekenen aan de klant, op wat voor manier dan ook.
De kern van het verhaal is eigenlijk dat je niet ontkomt aan het mogelijk maken van achteraf betalen voor de klant, maar dat het allemaal niet zo vreselijk is als het wellicht klinkt. Ja, je zit met de hoge transactiekosten, maar je hoeft je geen zorgen te maken over of je je geld wel krijgt. Dat is allemaal netjes geregeld. Je kunt dus met goed gevoel één van de eerdergenoemde betaaldiensten toevoegen aan je webshop.