Home Lifestyle Waarom wisselen van baan goed kan zijn

Waarom wisselen van baan goed kan zijn

1091
DELEN
Waarom wisselen van baan goed kan zijn

Vroeger bestond ons ideaalbeeld uit een baan voor het leven. Eentje waar je jong kon beginnen, en soms tot aan je pensioen dezelfde functie uit kon oefenen. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Het bedrijfsleven is dynamischer geworden, wij zijn dynamischer geworden, en regelmatig van baan veranderen wordt steeds normaler.

We zijn nooit uitgeleerd

Was het vroeger zo dat je een opleiding deed en daarna ging werken, waarna je ontwikkeling als het ware stopte, is het tegenwoordig meer en meer de norm dat je je leven lang blijft leren. Dat kan zijn door regelmatig opleidingen te blijven volgen, maar ook door met enige regelmaat met andere werkzaamheden aan de slag te gaan. Dat is deels noodzaak: de wereld om ons heen verandert in veel hoger tempo dan een aantal jaren geleden, waardoor het simpelweg nodig is om je bij te blijven scholen; anders mis je simpelweg de boot qua nieuwe technieken. Ook het veranderen van werkzaamheden is soms noodgedwongen; het kan goed zijn dat het werk dat je deed door automatisering bijvoorbeeld niet langer handmatig hoeft te gebeuren.

Vaak is het echter ook een persoonlijke keuze om te blijven leren. Het houdt veel mensen een stuk frisser en gemotiveerder. Persoonlijke groei wordt een steeds belangrijkere term, en niet voor niks: door jezelf te blijven ontwikkelen is de kans dat je in een sleur terechtkomt vele malen kleiner geworden.

Wisselen van baan: waarom niet?

Wisselen van baan; waarom niet

Ging je vroeger op zoek naar een andere baan, dan was de vraag vaak ‘Waarom?’. Tegenwoordig is dat eerder ‘Waarom niet?’ geworden. Een nieuwe baan, een nieuwe werkomgeving biedt je nieuwe uitdagingen. Of het nu gaat om een heel ander beroep, en je je hebt laten omscholen, of eenzelfde soort functie binnen een ander bedrijf, een wisseling van werkomgeving brengt je altijd iets nieuws. Het zorgt ervoor dat je zaken op een andere manier gaat bekijken, het zorgt voor nieuwe energie en soms ook nog eens voor een hoger salaris. Je zal zeker niet de eerste zijn die zich, als het gevoel ontstaat dat er binnen een bedrijf geen verdere groeimogelijkheden zijn, eens om zich heen gaat kijken.

Het steeds vaker wisselen van baan gebeurt binnen alle functies en in alle bedrijfstakken. Ook hoge managers blijven zelden nog lang binnen een bedrijf. Zeker op momenten dat er zware beslissingen genomen moeten worden, kan het zelfs prettig zijn om hiervoor tijdelijk een manager aan te stellen die nadat de problemen zijn overwonnen weer vertrekt. Een dergelijke interim manager kan de zaken met de professionele blik van een buitenstaander bekijken, en daardoor gemakkelijker de juiste zakelijke beslissingen maken. Veel bedrijven laten voor een dergelijke functie een executive search uitvoeren, een zoektocht naar de juiste, tijdelijke manager met veel ervaring in dergelijke functies. Een goede manier voor deze managers om regelmatig aan nieuwe uitdagingen te beginnen, en voor bedrijven om op de juiste momenten de juiste mensen in huis te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here