Home Blogs Waarom overstappen van zakelijke bankrekening mogelijks een goed idee is

Waarom overstappen van zakelijke bankrekening mogelijks een goed idee is

1293
DELEN

Als startende zzp’er kozen we op aanraden van de bank al snel voor een zakelijke bankrekening. Het  verkregen rekeningnummer is intussen gekend bij alle klanten en ook de automatische transacties verlopen heel eenvoudig. Voor veel zzp’ers is het overstappen naar een andere bank dan ook een taboe. Toch is dat de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Bovendien hangen er heel wat voordelen vast aan het overstappen naar een andere zakelijke bankrekening. Soms is het zelfs een must.

Overstapservice maakt overstappen eenvoudiger

De Nederlandse banken hebben een overstapservice uitgewerkt waardoor het overstappen naar een andere zakelijke bankrekening een stuk eenvoudiger is geworden. Zo worden bijschrijvingen naar de vorige rekening automatisch overgeboekt en stelt de bank bedrijven met een machtiging op de hoogte van de overstap. Gedurende dertien maanden blijven de banken intensief samenwerken om de overstap te finaliseren. Dat geeft jou ook de nodige tijd om zelf de noodzakelijke acties te ondernemen en klanten op de hoogte te brengen van de nieuwe bankgegevens. Denk eveneens aan het aanvragen van nieuwe creditcards, het doorgeven van het nieuw rekeningnummer aan de Belastingdienst of het aanpassen van de bankgegevens op het briefpapier.

Aan de overstap is echter een belangrijk nadeel verbonden: in het jaar waarin je overstapt zijn dubbele bankkosten niet onmogelijk. De betere voorwaarden bij de nieuwe bank kunnen dat nadeel natuurlijk wel compenseren.

Lees ook: Wanneer je als ZZP-er beter geen zakelijke rekening kunt openen

Betere voorwaarden door over te stappen

Iedere bank heeft zijn eigen voorwaarden. Vaak hanteert men richtbedragen in functie van een aantal boekingen per jaar. Nadien wordt het vaak een stuk ingewikkelder.

Waar je ooit koos voor de meest voordelige zakelijke bankrekening zijn er nu misschien voordeligere partners op de markt. Door over te stappen naar een andere zakelijke bankrekening kan je de bankkosten opnieuw tot het minimale beperken en de winst optimaliseren. De kosten van zakelijke bankrekeningen verschillen dan ook sterk. De laatste jaren zijn er trouwens ook speciale zzp-rekeningen op de markt verschenen. Voor wie minder dan 1.000 transacties per jaar verricht, zijn die rekeningen vaak veel interessanter dan de vroegere zakelijke bankrekeningen.

Vaak wordt aangeraden om minimaal iedere vijf jaar de tarieven bij verschillende banken te vergelijken en een eventuele overstap te overwegen. Hierbij houd je rekening met het betalingsgedrag van jezelf en jouw klanten. Cheques innen of contant geld storten kunnen immers de totale prijs ook bij de andere bank sterk beïnvloeden.

Overstap is soms noodzakelijk

Overstappen naar een andere bank is vanuit financieel oogpunt vaak interessant en bovendien ook heel eenvoudig. Toch zal zo’n overstap zich soms ook verplicht opdringen.

Waar de overstap in de praktijk slechts een besparing van enkele tientjes oplevert, is dat bij het aangaan van een zakelijke lening vaak helemaal anders. Zeker bij de zoektocht naar financiering kloppen ondernemers al eens aan bij een andere kredietinstelling. Ook hier zijn de verschillen soms heel groot. Biedt de andere bank veel gunstigere voorwaarden en wil of kan jouw huidige bank daar niet aan tippen? Dan kies je uiteraard voor de nieuwe bank. Vaak zal de nieuwe bank wel eisen stellen aan zijn gunstige voorwaarden. Het afsluiten van een verzekeringspakket, het oversluiten van leningen of het overstappen naar een zakelijke bankrekening van die bank, zijn hierbij niet ongewoon. In dergelijke gevallen biedt de overstap dan ook onrechtstreekse voordelen terwijl de overstapservice een en ander zal vereenvoudigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here