Home Tips Waarom het voor jou gunstig kan zijn statiegeldflessen te gaan verzamelen

Waarom het voor jou gunstig kan zijn statiegeldflessen te gaan verzamelen

908
DELEN
Waarom het voor jou gunstig kan zijn statiegeldflessen te gaan verzamelen

Om maar meteen duidelijk te zijn: dit artikel gaat je omzet niet verdubbelen. Verre van. Als je ervoor kiest om een statiegeld innamepunt te worden, kies je in eerste instantie voor een beter milieu. Plastic flesjes, en blikjes die vanaf 2023 ook worden ingezameld, zijn een drama voor de natuur. Het duurt eeuwen voordat flesjes die in de vrije natuur belanden zijn afgebroken. Dat wil toch niemand? Daarom wordt steeds meer aangemoedigd om lege flessen in te leveren, of ze zelf in te zamelen.

Mag dat zomaar?

Zeker, dat mag altijd. Als je een statiegeldautomaat wilt plaatsen, kan je daar zelfs een aanvraag voor doen om in aanmerking te komen voor een kostendekkende vergoeding. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er zijn ook verschillen tussen bijvoorbeeld een supermarkt of een bemand tankstation, en sportverenigingen of ‘gewone’ bedrijven. Als je een grote supermarkt hebt, ben je verplicht om statiegeld uit te keren, dat geldt ook voor bemande tankstations aan de snelweg.

Voor andere bedrijven en verenigingen zijn er meer mogelijkheden. Zo kan je inzamelen via een donatiebak. Ook is het mogelijk om handmatig flessen in te nemen en statiegeld retour te geven aan de consument. Optie 3 is om een statiegeldautomaat aan te schaffen. De kosten zijn voor jou, maar je krijgt wel een vergoeding per fles. En dat kan toch lekker oplopen.

Hoe regel je dat?

Heel simpel. Je meldt je aan via de website van Statiegeld Nederland. Ieder bedrijf dat flesjes inkoopt of verkoopt kan zich aanmelden. Het duurt een week of twee voordat je reactie krijgt. Vaak kan je daarna meteen aan de slag. Je wordt dan een zogenoemd innamepunt.

Hoe zit dat met de blikjes?

Vanaf 1 april 2023 is er ook statiegeld op blikjes. Dat wordt 15 eurocent per blikje. Hetzelfde tarief als plastic flesjes. Het doel van de maatregel is om de ongeveer 2 miljard blikjes die per jaar worden verkocht te gaan recyclen en vooral uit de natuur te houden. Dit wordt al langer toegejuicht door diverse instanties. Onder meer de Rijksoverheid, milieubewegingen en de Consumentenbond spelen hierin een actieve rol.

Word ik er rijk van?

Helaas. Je hoeft nog niet meteen naar een duur jacht te gaan kijken. Een supermarkt krijgt nauwelijks iets van het statiegeld. Daarom is het vooral een keuze voor een betere toekomst als je een statiegeldmachine gaat kopen. Je levert er misschien wel een goed signaal mee af naar de buitenwereld. Je bent serieus met de toekomst van de aarde bezig. Goodwill levert ook wat op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here