Home Financieel Waarom het familiefonds een goede optie is voor private equity professionals

Waarom het familiefonds een goede optie is voor private equity professionals

1291
DELEN
Waarom het familiefonds een goede optie is voor private equity professionals

Een private equity professional bouwt een flink vermogen op. Ze willen vaak alvast een deel van het vermogen aan hun kinderen schenken. Natuurlijk om hun kinderen financieel te ondersteunen, maar ook vanwege fiscale voordelen. Alleen hoe zit het dan bijvoorbeeld met de zeggenschap over het vermogen? Een familiefonds is op dat vlak een interessante optie. In dit artikel wordt duidelijk wat een familiefonds is en waarom dit gunstig is.

Wat is een familiefonds?

In een familiefonds worden het economische eigendom van het vermogen en de zeggenschap erover van elkaar gescheiden. De zeggenschap komt bij de bewaarder en beheerder te liggen. De bewaarder is juridisch eigenaar van het fonds. De beheerder houdt zich bezig met het dagelijkse beheer en beleid. Vaak wordt een stichting opgericht om deze rollen op zich te nemen. Het economische eigendom ligt bij de zogenoemde participatiehouders, bijvoorbeeld een ouder kind.

Wat betekent dit in de praktijk? Vaak treden één of beide ouders op als bestuurder van de stichting. Dan houden ze zelf zeggenschap over het vermogen in het fonds. Ze schenken de participaties in het fonds aan hun kinderen. De kinderen krijgen het economisch eigendom van het vermogen. Over deze schenking moet schenkbelasting worden betaald.

Waarom als ouder de controle houden?

Dat heeft met een stukje vertrouwen te maken. Zo zijn er private equity professionals die zich afvragen of hun kinderen wel goed met het geld omgaan. Ze willen voorkomen dat hun kinderen al op jonge leeftijd motivatie verliezen om te werken of te studeren. Of dat er onbezonnen met geld om wordt gegaan.

Toch is dit niet altijd een goed argument. Het kan juist verstandig zijn om kinderen al op relatief jonge leeftijd te laten weten aan het hebben van vermogen. Zo weten ze later hoe ze met vermogen om moeten gaan.

Is het vermogen is openbaar inzichtelijk?

Op 1 november is er een wet ingegaan waarin staat het familiefonds in het UBO-register voor trusts en soortgelijke constructies wordt opgenomen. Dit houdt in dat bepaalde gegevens van de participanten in het fonds openbaar worden. De omvang en samenstelling worden niet zichtbaar.

Een stichting die het familiefonds beheert, staat ingeschreven in het Handelsregister. De algemene gegevens zijn wel openbaar, maar de stichting hoeft de cijfers nog niet te publiceren. Mogelijk wordt dit in de toekomst wel verplicht.

Kunnen private equity belangen in het familiefonds?

Het hangt van de gemaakte afspraken binnen de private equity firma af of dit mogelijk is. Ook moet je uitzoeken welke afspraken hierover zijn gemaakt met de fiscus. Het onderbrengen van private equity belangen kan gunstig zijn als je koerswinsten in de fondsen onbelast aan de kinderen wilt schenken.

Hoe betrek je kinderen bij een familiefonds?

Daar ben je vrij in. De meeste ouders behouden de zeggenschap over het fonds, maar betrekken wel hun kinderen erbij. Een manier is om in familieverband het beleid van het fonds te bespreken. Zo maken kinderen onder begeleiding kennis met de beleggingswereld. Al doende leert men.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here