Home Tips Waarom een kredietverzekering voordelig is voor ondernemers

Waarom een kredietverzekering voordelig is voor ondernemers

299
DELEN
Waarom een kredietverzekering voordelig is voor ondernemers

Als ondernemer zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om jezelf verzekeren. Heb je een bedrijfspand, dan is een inboedelverzekering en eventueel een speciale verzekering voor je voorraad geen overbodige luxe. Ook je wagenpark moet verzekerd worden. Persoonlijk is het verstandig om je als zelfstandig ondernemer te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht om voor je bedrijf een kredietverzekering af te sluiten? Dat kan bij Allianz Trade. We leggen uit wat een kredietverzekering is en wat je eraan zou kunnen hebben.

Het risico van op rekening werken

Werk jij op rekening met je bedrijf, of met andere woorden: heb jij klanten die leveringen of werk van je geleverd krijgen en daar niet meteen voor betalen? Dat is een prettige werkwijze voor de klant, maar voor jou is het risicovol. De kans bestaat immers dat je wel levert, maar uiteindelijk kunt fluiten naar je geld. Dat is een risico dat niet alleen bestaat bij nieuwe klanten waar je minder mee bekend bent. Helaas is het zo dat bijna 50 procent van niet-betalingen komt van afnemers met wie je al lang samenwerkt en dacht een stabiele, langdurige relatie mee te hebben opgebouwd.

Wat is een kredietverzekering?

Het niet kunnen innen van openstaande facturen kan leiden tot financiële problemen, verlies van omzet en zelfs faillissement. Het afsluiten van een kredietverzekering kan je helpen deze risico’s te beperken en je bedrijf te beschermen. Een kredietverzekering biedt namelijk bescherming tegen wanbetaling door je klanten. Het dekt de kosten van openstaande facturen wanneer klanten niet in staat zijn om te betalen als gevolg van faillissement, insolventie of andere redenen zoals bijvoorbeeld valutafluctuaties. In het geval dat je klant dan niet kan betalen, keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit, wat kan helpen om de financiële gevolgen voor je bedrijf te beperken.

Wat is een kredietverzekering

Verdere voordelen van een kredietverzekering

Ten eerste is bij en kredietverzekering de incasso inbegrepen. Dit bespaart je zelf veel tijd met het zoeken naar en het inschakelen van incassopartijen. Bovendien hoef je dan ook niet meer zelf achter je geld aan te gaan. En het voordeel hiervan is weer dat het jouw opgebouwde relatie met de klant niet verstoord. Win-win, toch?

Ten tweede biedt het hebben van een kredietverzekering betere toegang tot financiering. Banken en andere financiële instellingen zien dit als een teken van financiële stabiliteit, plus het kan je helpen om betere voorwaarden te krijgen omdat het wordt gezien als ‘onderpand’. Ook bieden kredietverzekeraars informatie over de kredietwaardigheid van potentiële klanten. Dit kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over wie je wel of niet op krediet verkoopt. Dat geeft je ook meer vertrouwen om veilig zaken te doen met nieuwe klanten, wat weer kan leiden tot een toename van de verkoop.

Ten slotte biedt een kredietverzekering dus een belangrijke stukje economische zelfbescherming. Je kunt immers altijd de pech hebben tegen een klant aan te lopen die met betalingsproblemen kampt om wat voor reden dan ook. Het is niet de bedoeling dat jouw bedrijf daarin meegesleept wordt. Ben je niet bereid tot het afsluiten van een kredietverzekering? Denk dan nog eens goed na over hoever je wilt gaan met het leveren van werk of goederen op krediet aan klanten. Je gaat er immers een serieus risico mee aan dat grote gevolgen kan hebben en een bedreiging kan vormen voor de toekomst van je onderneming.