Home Tech Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe monitor?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe monitor?

1344
DELEN
Nieuwe monitor aanschaffen

Een nieuwe computermonitor is geen goedkope aanschaf die je zomaar even doet. Vooral als je veel uren achter het scherm gaat maken is het erg belangrijk om de juiste monitor voor jou te kopen. Je wilt immers geen nekklachten, hoofdpijn of oogproblemen ervaren wanneer je er gebruik van maakt. Daarom geven we je aantal tips voor zaken waar je op kunt letten of over na kunt denken bij de aanschaf van een nieuwe monitor.

Staand of hangend?

Een monitor die makkelijk in hoogte en positie versteld kan worden is prettig voor een ergonomische verantwoorde werkplek. Een monitor die op een voet staat hier echter maar beperkte mogelijkheden voor. Een monitorbeugel, die je aan de muur bevestigt en waar je vervolgens de monitor aan vast maakt, biedt vaak aanzienlijk meer ruimte om de positie van het scherm aan te passen. De beugels van Newstar zijn hier bijzonder geschikt voor. Er bestaat ook een monitor beugel voor 2 schermen wanneer je meerdere schermen nodig hebt op je werkplek. Je koopt een passende monitorbeugel uiteraard bij de echte monitorbeugelexpert.

Helderheid van het scherm

De helderheid van het scherm is van belang afhankelijk van de plaatsing van de monitor. Plaats je hem in een ruimte met felle verlichting, dan heb je een hogere helderheid nodig om het scherm makkelijk te kunnen aflezen. Ook op een plek waar veel zonlicht is, is een hoge helderheid noodzakelijk. Hiervoor is een scherm van minimaal 300 candela per vierkante meter nodig. In minder sterk verlichten ruimtes is het voldoende om een scherm van 250 candela per vierkante meter te gebruiken.

Blauwlichtfilter

Een blauwlichtfilter is een fijne feature voor een beeldscherm. Het betekent namelijk dat je ogen minder belast worden. Blauw licht is vermoeiend voor de ogen, en het verschuiven van de kleurtoon naar een meer gele tint lost dat probleem ten dele op. Het meeste profijt van een blauwlichtfilter heb je wanneer je tot laat aan het werk bent achter je computer, omdat je bijvoorbeeld nog deadlines moet halen. Blauwlicht voor het slapen gaan kan namelijk ten koste gaan van je nachtrust, omdat het slaapproblemen van kan veroorzaken.

Beeldformaat

De grootte van het scherm dat je nodig hebt, hangt af van waar je hem voor gaat gebruiken, maar ook van je werkplek. Heb je meerdere velden naast elkaar nodig omdat je bijvoorbeeld met audiovisueel materiaal werkt, dan kun je voor een UltraWide scherm gaat dat daar de ruimte voor biedt. Maar je kunt ook voor twee kleinere schermen naast elkaar gaan en tweede scherm instellen. Een scherm met widescreen ratio (16:9) is het meest praktisch. Ook als je met databases werkt is een breed scherm praktisch. Maar hoe groter je scherm is, des te verder je er eigenlijk vanaf zou moeten zitten om je ogen zo min mogelijk te belasten. Neem dus ook in overweging wat er mogelijk is op jouw huidige werkplek.

Aansluitingen

Monitor aansluitingen

De computer die je gebruikt en waar de monitor op aangesloten wordt, bepaalt welke aansluiting er op de monitor moet zitten. HDMI is steeds meer de standaard voor beeld, maar op een oudere PC zit vaak geen HDMI-aansluiting. Dan kom je vaak uit bij een DVI-aansluiting, of in enkele gevallen een VGA-aansluiting. Ga je de monitor aansluiten op een Apple MacBook, dan heb je weer een DisplayPort-aansluiting nodig. Let hier dus vooral goed op, voordat je een monitor aanschaft die je niet op je computer aangesloten krijgt.

Mat of spiegelend

Spiegelende scherm hebben een mooie glas, maar ook het grote nadeel dat ze reflecties van licht kunnen geven. Daardoor kan het erg lastig worden om je monitor af te lezen. Dit probleem is erg veel minder wanneer je kiest voor een mat scherm. Deze zijn dan wel net weer een stukje minder mooi om naar te kijken.

Resolutie

Vooral in de huidige tijd, waarin steeds meer apparaten 4K aankunnen, is het verstandig om goed na te denken over de maximale resolutie die je monitor biedt. 4K-schermen zijn nog steeds niet goedkoop, maar ze zijn wel toekomstbestendiger dan schermen die enkel Full HD aankunnen. Veel high end smartphones kunnen filmen op 4K, en steeds meer streamingsdiensten gaan video in deze resolutie aanbieden. Door dat extra geld uit te geven heb je dan wel een haarscherp 4K-scherm waar je nog jaren mee vooruit kunt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here